BiH
158

Stručnjaci Švedske i Finske posjetili Kliniku za nuklearnu medicinu KCUS-a

Piše: E. F.
Saradnja ljekarskih timova traje već pet godina (Foto: KCUS)
Saradnja ljekarskih timova traje već pet godina (Foto: KCUS)
U cilju evaluacije dosadašnje naučne internacionalne saradnje sa našom zemljom, Kliniku za nuklearnu medicinu KCUS, posjetili su renomirani stručnjaci iz Švedske i Finske, prof. dr. Marika Bajc i prof. dr. Ari Lindquist.

Saradnja ljekara KCUS sa uvaženim stručnjacima iz Švedske i Finske traje već punih pet godina, zahvaljujući čemu su urađene brojne studije, čiji se rezultati i istraživanja direktno primjenjuju u svakodnevnom radu.

Direktorica Internističkih disciplina, doc.dr. Nermina Bešlić, istakla je da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu podržava razvoj nauke, te u tom smislu ulaže veliki trud.

„Dobro educiran kadar i razvoj u naučnoj oblasti su osnovni preduslov uspjeha u bilo kojoj oblasti, pa tako i u oblasti medicine. S toga ćemo i ubuduće podržavati svaku aktivnost, koja za cilj ima edukaciju, razmjenu međusobnih iskustava naših ljekara sa kolegama iz regiona, Evrope i svijeta, te izradu različitih naučnih studija“ - naglasila je doc.dr.Bešlić.

Šefica klinike za nuklearnu medicinu, prof.dr.Elma Kučukalić, kazala je da je zahvaljujući ovoj saradnji dat veliki doprinos razvoju nuklearne medicine u Bosni i Hercegovini.

„Veliko nam je zadovoljstvo i ove godine ugostiti uvažene stručnjake, pogotovo prof.Mariku Bajc, koja je dokazani prijatelj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

i Klinike za nuklearnu medicinu.Svaka posjeta je od izuzetnog značaja, jer se uistinu uradi veliki posao, u smislu usvajanja novih znanja, a što u konačnici rezultira boljom i nadasve kvalitetnijom uslugom našim pacijentima “ – istakla je prof.Kučukalić.

Šefica Ambulantno – polikliničkog odjela za liječenje štitne žlijezde i metaboličkih bolesti kostiju,Klinike za nuklearnu medicinu KCUS, prof.dr.Amela Begić, izrazila je veliku zahvalnost prof.Bajc, od koje je mnogo naučila u proteklih pet godina saradnje.

„Prof. Marika Bajc dala je svojevrstan pečat u razvoju nuklearne medicine u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.Ove godine bazirani smo na evaluaciju dosadašnje internacionalne saradnje i razvoj novih mogućnosti za otvaranje studija u oblasti hroničnih opstruktivnih plućnih bolesti kod pacijenata. Zahvaljujući odličnoj saradnji i istinski predanom radu naših ljekara, nuklearna medicina u Bosni i Hercegovini danas je na zavidnom nivou, a u narednih nekoliko godina moći ćemo konkurirati i evropskim centrima“ - kazala je prof.dr.Amela Begić.

Prof.dr.Marika Bajc, sa Univerziteta u Lundu, izrazila je veliko zadovoljstvo znanjem ljekara s Klinike za nuklearnu medicinu KCUS, kolega sa Klinike za plućne bolesti, kao i ostalih ljekara iz KCUS te njihovom željom za usvajanjem novih znanja i razmjenu iskustava.

„U proteklih pet godina uradili smo zaista mnogo, a naš progres se vidi i prepoznat je kod pacijenata. Pacijent jeste, i mora biti, centar oko kojeg se okupljaju ljekari različitih struka, u cilju pronalaženja prave dijagnoze i propisivanja adekvatne terapije. Tokom naše posjete uradit ćemo evaluaciju do sada urađenog posla kada je u pitanju plućna embolija i druga plućna oboljenja, te proširiti, odnosno nastaviti, naše studije, u cilju unaprijeđenja rane dijagnostike i tretmana oboljelih, od plućnih bolesti“, naglasila je prof.dr.Marika Bajc.

U okviru ovogodišnje posjete, u Sali Instituta za NIR, održano je i predavanje na temu „Rana dijagnostika plućnih oboljenja“.