{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusmir Mesihović: KCUS je već 120 godina koncentracija vrhunske pameti BiH

3.3.2015. u 20:29
202
155
Rusmir Mesihović: KCUS je već 120 godina koncentracija vrhunske pameti BiH
202
U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana ceremonija proslave 120 godina osnivanja i rada Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. med. sci Rusmir Mesihović, istaknuo je kako je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, sa 3.700 zaposlenih i 1.800 kreveta, najveća zdravstvena ustanova u BiH i jedna od vodećih na Balkanu.

"To je koncentracija vrhunske pameti BiH sa više od 150 doktora nauka, 300-njak magistara, oko 700 doktora, 1.800 zdravstvenih 'usmjerenjaka', te 1.200 medicinskih radnika. KCUS je jedan veliki grad koji sigurno živi, može i odgovorit će u punom kapacitetu onima koji tu dolaze, našim pacijentima, te ćemo se truditi da im pružimo kvalitetnu medicinsku uslugu", kazao je Mesihović.

Prioritet liječenje transplantacijskom medicinomDirektor KCUS-a je istaknuo važnost nekoliko instituta kao što je Institut za bolesti srca koji se bavi, kako jednostavnom dijagnostikom i liječenjem, tako i najsloženijim operativnim zahvatima.

Još jedan od instituta koji im je jako važan, dodao je, jeste Institut za maligna oboljenja koji se bavi dijagnostikom, tretmanom i liječenjem najsloženijih i najtežih oboljenja, dok Institut za gastroenterohepatologiju sa 15.000 intervencija godišnje i sedam doktora nauka predstavlja, prema njegovim riječima "vodeću kliniku u ovoj oblasti u bivšoj zemlji" jer "sve ono što se radi u Evropi, radi se i kod nas".

Mesihović je istaknuo kako im je prioritet formiranje i liječenje transplantacijskom medicinom, te je tom prilikom čestitao kolegama sa Pedijatrijske klinike koji su nedavno uradili prvu transplantaciju koštane srži kod djece.

"To rade samo tri institucije u regiji i to je jedina velika i ozbiljna stvar", naveo je direktor KCUS-a.

Pohvala i priznanje za prve ljekare bolnice Koševo davne 1894. godineProf. dr. Vjekoslav Gerc je kazao kako je preplavljen emocijama jer 120 godina postojanja najstarije i najpoznatije medicinske ustanove u našoj zemlji u njemu budi sjećanja na tu davnu 1894. godinu kada je počela da radi bolnica u Koševu.

"Na tih 120 godina trebamo gledati sa puno ponosa i radosti. Ujedno, ova svečanost je priznanje i pohvala svim ljekarima koji su od prvog dana počeli da rade u bolnici Koševo do danas. Zahvaljujući njima, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu postao je najeminentnija medicinska ustanova u 21. stoljeću", poručio je Gerc, podsjetivši kako je KCUS danas najprestižnija medicinska ustanova na prostorima Balkana u kojoj se primjenjuju najmodernije medicinske metode i saznanja na području kliničke farmakoterapije.

"Ništa od toga se ne bi desilo da nije bilo tih divnih kolega, humanista, altruista koji su ugradili sebe i svoju profesiju u KCUS. Oni su od prvog dana bili veličanstveni i veliki, a čovjek je samo onda velik ako je odlučio da to i bude. Ova proslava je pohvala za sve njih", poručio je prof. dr. Vjekoslav Gerc.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovale su brojne ličnosti iz društveno-političkog života BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: