BiH
3

Klanjana dženaza nekadašnjem načelniku Lukavca i vizionaru Seadu Hasanhodžiću

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nekoliko stotina ljudi klanjalo je dženazu Seadu Hasanhodžiću, ratnom i poratnom načelniku lukavačke općine, advokatu i zastupniku u aktuelnom sazivu Parlamenta Federacije BiH.

Dženaza-namaz predvodio je tuzlanski muftija Vahid efendija Fazlović, a ukop će biti obavljen u Hasanhodžićevim rodnim Tabacima.

Podsjetimo, Hasanhodžić je posljednju životnu bitku izgubio 6. maja na UKC Tuzla, gdje je primljen 23. aprila nakon teškog moždanog udara. Tuzlanski ljekari su se 13 dana borili za njegov život ali, nažalost, nisu uspjeli spasiti, kako govore mnogi, čovjeka velikog srca.

Lukavčani će Seada Hasanhodžića pamtiti kao načelnika koji je bio na čelu njihove općine u najtežim vremenima. Naime, Hasanhodžić je funkciju prvog čovjeka Lukavca obavljao od 1992. do 2000. godine. Ostat će upamćen kao veliki vizionar, koji je odmah nakon oslobađanja Vijenca od agresorskih snaga krenuo u realizaciju projekta "bosanskog mora" na obalama modračkog jezera.

Već 1996. godine jezero Modrac posjetili su turisti iz svih dijelova BiH, a lukavačka strana pomenute vještačke hidroakumulacije bila je i ostala najuređenija.

Hasanhodžić je rođen 1. januara 1956. godine u Tabacima, općina Lukavac. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Na posljednjim općim izborima dobio je povjerenje birača i kao kandidat SDA izabran je u Parlament Federacije BiH. U Tuzli je posljednjih godina imao i svoju advokatsku kancelariju.