Rajko Kuzmanović
0

"Klanjam se žrtvama Srebrenice, ali i svim drugim"

FENA
Rajko Kuzmanović (Foto: Arhiv/SRNA)
Rajko Kuzmanović (Foto: Arhiv/SRNA)
Predsjedniku Republike Srpske Rajku Kuzmanoviću je "žao da Ured visokog predstavnika (OHR) tako energično govori o Vladinim zaključcima, od 19. aprila, jer je njena i namjera svih drugih organa u RS-u da se i dalje utvrdi istina o Srebrenici pogrešno protumačena".

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci danas rekao da su institucije RS-a više puta odale pijetet žrtvama Srebrenice.

"Evo i ovog puta klanjam se svim žrtvama, ali i svim drugim koje su bile u BiH tokom rata", naglasio je Kuzmanović.

Entitetski predsjednik ističe da organi RS-a ne štite one koji su počinili zločine i zalaže su za njihovo procesuiranje te navodi da zaključci Vlade RS-a nisu bili protiv toga, već naprotiv, da se taj proces ubrza.

"Nije namjera Vlade RS-a i drugih institucija da negira zločin koji se desio, već samo da se ‘poprave’ oni elemti koji se mogu popraviti zarad istorije i naše budućnosti", tvrdi Kuzmanović.

Podsjećanja radi, OHR je jučer upozorio da zaključci Vlade Republike Srpske od 19. aprila predstavljaju još jedan nečuven pokušaj poricanja genocida koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. namjernim iskrivljivanjem utvrđenih historijskih i pravnih činjenica te predstavljanjem pogrešnih i lažnih informacija s namjerom da se sakrije istina.

Ocijenjeno je i da Vlada RS-a treba ponovo razmotriti svoje zaključke i priključiti se činjenicama i zakonskim zahtjevima i djelovati u skladu s tim, a ne nanositi emocionalni bol preživjelima, iskrivljavati historiju i uništavati javni imidž zemlje.

Prethodno je Vlada RS-a zadužila svoj Centar za istraživanje ratnih zločina da utvrdi spisak stradalih, u i oko Srebrenice, u periodu 1992.-1995. godina.