{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KJKP Park dobio uređaj kojim će sačuvati zdravlje stabala i otkloniti opasnost za građane

4.11.2015. u 13:48
97
27
KJKP Park dobio uređaj kojim će sačuvati zdravlje stabala i otkloniti opasnost za građane
97
KJKP Park predstavilo je danas uređaj rezistograf koji služi za mjerenje i ispitivanje zdravstvenog stanja i statike urbanih stabala. Sarajevo do sada nije imalo u upotrebi ovaj uređaj, niti osobu koja brine o zdravlju stabala. S ovim uređajem sve se mijenja.
Uređaj je u vlasništvu Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, ali su ga dali na korištenje KJKP Park. Diplomirani inžinjer hortikulture u KJKP Park Mersad Omanović kazao je kako je započela obuka kadrova koji će raditi na ovom uređaju i biti tzv. arboristi.

"Nismo imali arboristu i sada za posljedicu imamo veći broj stabala koja su zapuštena i predstavljaju potencijalnu opasnost za građane jer mogu pasti. Do sada nije bilo instrumenta kojim bi se mogla ispitati statistička stabilnost stabla. Počinjemo osposobljavanje kadra koji će brinuti o sigurnosti građana i osiguravanju adekvatne zelene infrastrukture Sarajeva", rekao je Omanović za Klix.ba.

Kapacitet instrumenta još nije ispitan, ali zna se da je za obradu jednog stabla ovim uređajem potrebno sat vremena.

"Ovaj uređaj doprinijet će očuvanju Vilsonovog šetališta i drugih 2.000 stabala koja su kandidovana kao zaštićena stabla", dodao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: