BiH
17

Kiša u Banjoj Luci ne prestaje padati, građani se bore sa vodenom stihijom

Piše: M.R.
(Foto: Klix.ba)
Kiša na predjelu Banje Luke ne prestaje da pada, ali se u pojedinim naseljima voda ipak polako povlači. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, vodostaj Vrbasa i Vrbanje opada.

Na putu prema Trapistima i Lazarevu, vodostaj se polako smanjuje. Na terenu smo zatekli pripadnike Hitne pomoći, Teritorijalne vatrogasne jedinice, pripadnike Civilne zaštite, policajce i spasioce, koji cijeli dan nadgledaju situaciju i pomažu ugroženima.

Mještane smo zatekli kako izbacuju vodu iz svojih kuća i poslovnih objekata, dosta automobila je poplavljeno, a mnogi zabrinuti građani su nam rekli da je pred njima još jedna besana noć.

"Danas od tri sata čekam u Lazarevu da vidim hoće li se voda povući. Sestra mi živi u blizini Obija, na telefon nije dostupna i ne idem odavde dok ne saznam šta se dešava sa njom i njenom kućom", rekla nam je Banjalučanka iz mjesta Nova Varoš.

Mnogi građani također pomažu ugroženima, nabavljaju im potrebne namirnice i opremu.

Predsjednica Vlade RS, Željka Cvijanović, je na vanrednoj konferenciji rekla da "se u određenim dijelovima RS-a situacija popravlja kao što je slučaj u Banjoj Luci", te da je Doboj i dalje najugroženiji.