BiH
22

Stabilizuje se stanje u Banjoj Luci, građani saniraju štete

Piše: M. R.
(Foto: Klix.ba)
Obilne kišne padavine na području Banje Luke iza sebe su ostavile nove štete kako na putevima, tako i na mnogim poslovnim i stambenim objektima. U Banjoj Luci je zahvaćeno poplavama 247 objekata u domaćinstvima, a 14 stambenih objekata je ugroženo usljed klizišta.

Iako je kiša i danas padala, u gradu se stanje stabilizuje i vodostaji rijeka Vrbanje i Vrbasa su u padu.

Komadant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović, istakao je da su najveći problemi u domaćinstvima nastali u Debeljacima i naselju Potok.

"Debeljaci i Potok su dva punkta gdje imamo najveće probleme u domaćinstvima, odnosno stambenim objektima. Danas smo zato odvojili dio snaga Civilne zaštite koji pomaže tim ljudima, oni su im danas na raspolaganju za saniranje stanja oko i unutar samih objekata", naglasio je Gavranović.

Mnogi građani i dalje izbacuju vodu iz svojih domova, čiste otpad, te ispiraju puteve, objekte i namještaj koji je zahvatila vodena bujica.

U naselju Mejdan zatekli smo Banjalučanku Draganu Popović, koja je zajedno sa suprugom čistila nastalu štetu.

"Živimo u donjem dijelu kuće, nama je voda izvirala iz zemlje, iz odvoda je išla i nije je bilo moguće zaustaviti. Zvali smo vatrogasce da nam pomognu oko ispumpavanja vode, ali rekli su nam da je u našem naselju mnogo takvih poziva bilo. Tako da smo sami nekako kantama izbacivali vodu. Prije samo 20. dana smo krečili kuću i evo sada sve moramo ponovo, čekamo da se voda osuši i da dižemo parket, pa na dalje", rekla je Popović za Klix.ba

Kanalizacioni sistem u Banjoj Luci nije mogao da primi svu količinu padavina u protekla tri dana.

"Počinje aktivnost pranja ulica u djelovima koji su već ranije očišćeni, to su Nova Varoš, Lauš, Petrićevac, a također idemo sa osposobljavanje kanalizacionog sistema da bismo taj sistem koliko toliko osposobili da može primiti količinu vode koja će se sigurno u narednom periodu opet naći u Banjoj Luci. Problem je što naša kanalizaciona mreža ne može da primi ogromne količine padavina, posebno ne ovakve kakve smo imali prethodnih dana“, rekao je gradonačelnik Banje Luke.

On je najavio da će uskoro krenuti Komisije za procjenu šteta nastalih tokok poplava. Dodao je također da je stanje na brani Bočac stabilno, kao i na nasipu u naselju Česma.

U Banjoj Luci će i dalje biti padavina, ali slabijeg intenziteta. Trenutna temperatura u gradu je 24 stepena, a sutra se očekuje djelimično oblačno vrijeme sa slabom kišom.