Razgovarali i o OHR-u
0

Kineski ambasador kazao Izetbegoviću da će pola miliona vakcina za FBiH doći u augustu

B. R.
Ping i Izetbegović (Foto: SDA)
Ping i Izetbegović (Foto: SDA)
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je kazao kineskom ambasadoru Ji Pingu da još nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. Za august je najavljen dolazak pola miliona doza vakcina iz Kine.
Kako su saopćili iz SDA, na sastanku su razgovarali o saradnji dviju država, naročito u oblasti ekonomije. U tom kontekstu je pažnja posvećena nastavku izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Razgovarali su i o prijedlogu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), kojom je predviđeno zatvaranje OHR-a do 31. jula 2022. godine, a koji su Vijeću sigurnosti uputili Rusija i Kina.

Izetbegović je obrazložio ambasadoru Pingu zašto smatra da još uvijek nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje OHR-a, utvrđeni u okviru Programa 5+2 te da je postojanje te institucije u Bosni i Hercegovini još uvijek neophodno.

Ambasador Ping je upoznao Izetbegovića o informaciji da će 500.000 doza vakcina, koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine naručila od kineskog proizvođača Sinopharm, biti isporučeno već početkom augusta.

Izetbegović i Ping su razgovarali i o odnosima SDA i Komunističke partije Kine. Iskazana je obostrana spremnost za nastavak dosadašnje uspješne saradnje, saopćili su iz SDA.