Diplomatski gaf
46

Kineska ambasadorica Chen Bo na sastanku s Dodikom samo pod zastavom RS-a

Piše: Ervin Mušinović
Ambasadorica Kine u BiH Chen Bo je, za razliku od ambasadora zemalja članica Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), pristala da se sastane s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom pod zastavom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je ambasadoricu Kine Chen Bo u oproštajnu posjetu u Istočnom Sarajevu. Zanimljivo je što je susret organizovan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske uprkos tome što je Dodik primio ambasadoricu u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Za razliku od ambasadora članica Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) koji su insistirali da se na današnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH ispoštuje Zakon o zastavi BiH, ambasadorici Chen Bo očito nije smetalo da s Dodikom održi sastanak "pod zastavom" Republike Srpske.

Bo je drugi strani ambasador koji je na ovaj način pokazao nepoštivanje prema državi BiH. Prije nje to je učinio novi ambasador Republike Srbije Aleksandar Đorđević koji je akreditivna pisma predao Dodiku u sali Predsjedništva BiH u kojoj je, pored zastave BiH i Srbije, bila postavljena i zastava bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Bečka konvencija o diplomatskim odnosima propisuje samo neka ustaljena diplomatska pravila, dok je većina stvari koje se odnose na protokol uređeno međunarodnim pravima, općeprihvaćenom praksom, običajima država te domaćim zakonodavstvom.

Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine jasno je precizirao da se zastavom BiH predstavlja BiH te da se zastava ističe kao simbol države Bosne i Hercegovine. Ovim zakonom određeno je i da se zastava BiH koristi prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta te eksplicitno da se "druge zastave iz BiH neće isticati zajedno sa zastavom BiH".

Zastava predstavlja simbol nezavisnosti i državne pripadnosti i u pravilu bi se strani ambasadori kojima je BiH ukazala gostoprimstvo trebali s maksimalnim poštovanjem odnositi prema državnim obilježjima.