Izvinio se
285

Dodik zbog zastave RS-a napustio sastanak s delegacijom PIC-a u Predsjedništvu BiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je sastanak s delegacijom Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Kako saznajemo, Milorad Dodik je odlučio napustiti sastanak jer u prostoriji gdje je on održan nije postavljena zastava entiteta Republike Srpske.

"Imajući u vidu da se u ovim prostorijama nalazi zastava BiH i FBiH, da se nađe i zastava Republike Srpske, koju je potvrdio Ustavni sud BiH. Pošto ti uslovi nisu ispunjeni moje prisustvo nije moguće. Želim vas pozdraviti, došao sam da vidite da ne stvaram problem. Ja ću vas pozdraviti i spreman sam sa vama na razgovor bilo gdje. Ja sam u susjednoj kancelariji", rekao je Dodik delegaciji PIC-a.

Dodik je jutros od stručnih službi tražio da se zastava entiteta postavi na bilo kojem mjestu u sali, poručujući da on ne insistira da zastava RS-a stoji uz zastavu BiH.

Delegacija Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) prije održavanja sastanka upozorila je Predsjedništvo BiH da prilikom susreta ispoštuje Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine, a koji jasno kaže da se zastava BiH koristi prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta te eksplicitno da se "druge zastave iz BiH neće isticati zajedno sa zastavom BiH".

Dodik je prisutnima kazao da je BiH po ustavu državna zajednica sastavljena iz dva entiteta i da je Republika Srpska njen dio i da prema tome zastava mora biti istaknuta.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton napisao je na Twitteru kako je "nažalost Dodik odlučio da ne ostane na sastanku".

Za razliku od ambasadora PIC-a, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević prilikom predaje akreditivnih pisama nije se bunio što se u sali Predsjedništva BiH nalazi zastava RS-a.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Đorđević se i jučer u Istočnom Sarajevu sastao s Dodikom kao predsjedavajućim Predsjedništva BiH, a u prostoriji gdje je održan sastanak nije bilo obilježja države BiH, već samo obilježje entiteta RS.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a koji štite Dodika ni danas nisu uspjeli ući naoružani u zgradu Predsjedništva BiH s obzirom na zabranu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.