BiH
280

Kenan Trebinčević: Većina Zmajeva su bili izbjeglice, zločinci su ubili Ibiševićevog djeda

Klix.ba
Kenan Trebinčević
Kenan Trebinčević
Kenan Trebinčević, autor romana "Bosanska lista" koji je prošao prilično zapaženo u SAD-u, gdje Trebinčević živi već dvije decenije, pisao je o historijskom plasmanu Zmajeva na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"U više od dvadeset godina ovo je bila moja prva asocijacija sa Bosnom a da nije vezana za rat, etničko čišćenje, ili genocid. Kad sam imao 12 godina, moja porodica bila je žrtva etničkog čišćenja koje su Srbi provodili protiv Bošnjaka. Bio sam u dnevnoj sobi i lijepio sličice u album posvećen SP 1990. u Italiji, te gledao u američki tim na čeklu sa Alexijem Lalasom. Baš tada je na vrata zalupao moj trener karatea, naoružan kalašnjikovom, te povikao da imamo jedan sat da napustimo kuću ili ćemo biti ubijeni", prisjeća se Trebinčević.

Dodaje kako je taj čovjek odveo njegovog oca, nekada poznatog sportskog trenera, u koncentracioni logor, zajedno sa Kenanovim starijim bratom Eldinom.

"Čudom smo preživjeli sve to i pobjegli u SAD 1993. godine", ističe, te dodaje kako je i bh. centarfor Vedad Ibišević, baš kao i on, došao u SAD kao izbjeglica, prenosi Webpublica Press.

"Gledajući TV saznao sam da je Ibiševića majka sakrila u jarku i pobjegla u šumu od paravojnih formacija, a da je njegovog djeda ubio prvi komšija. Osjetio sam tada još više ponosa zbog trijumfa u oktobru prošle godine kada je Ibišević odveo reprezentaciju BiH na SP, pobjedničkim golom protiv Litvanije", naveo je.

Napominje kako su Bosanci posljednji put, u sastavu reprezentacije bivše Jugoslavije, igrali na SP-u 1990. Kenan je tada imao deset godina, a prisjeća se kako je to bio zadnji put da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati igrali zajedno prije krvavog raspada bivše Jugoslavije.

On je tada skupljao sličice igrača koji su igrali na SP-u, a sličice je razmjenjivao sa svojim drugovima Daliborom i Veliborom u svome rodnom Brčkom. Međutim, dolazak rata je prekinuo njihovo prijateljstvo.

Dvije decenije poslije Kenan plasman reprezentacije u Brazil vidi kao svjetlo usred mračne prošlosti svoje zemlje.

Navodi kako je većina igrača bh. reprezentacije doživjela sudbinu izbjeglice i bili rasuti širom svijeta. Oni su, piše Kenan, sada najveći ambasadori BiH.