Drugostepena presuda
7

Kemalu Čauševiću izrečena konačna presuda, oslobođen po jednoj tački optužnice

B. R.
Kemal Čaušević, bivši direktor UIO (Foto: T. S./Klix.ba)
Kemal Čaušević, bivši direktor UIO (Foto: T. S./Klix.ba)
Iz Suda Bosne i Hercegovine danas su saopćili da je Apelaciono odjeljenje Suda 19. aprila ove godine donijelo drugostepenu presudu bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću i Anesu Sadikoviću.
Žalbe Čauševićevih i Sadikovićevih advokata na dio prvostepene presude iz 27. maja odbijene su kao neosnovane. Međutim, djelomično je uvažena žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine na presudu Čauševiću te je preinačena na način da mu je za krivično djelo "Primanje dara i drugih oblika koristi" izrečena zatvorska kazna u trajanju od pet godina i šest mjeseci, u koju će se uračunati vrijeme koje proveo u zatvoru od 18. juna 2014. do 12. septembra 2014. godine.

"Žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine u odnosu na tačku 2 oslobađajućeg dijela presude je odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda je u navedenom dijelu potvrđena", obrazloženo je.

Uvažena je žalba Čauševićevih advokata na presudu o oduzimanju imovinske koristi, kao i na odluku o troškovima postupka ovog dijela osuđujuće presude. Presuda u ovom dijelu je ukinuta i određen je pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Čaušević je proglašenim krivim za krivično djelo "Primanje dara i drugih oblika koristi" i "Pranje novca". Sadiković je proglašenim krivim za krivično djelo "Davanje dara i drugih oblika koristi". Čaušević je oslobođen optužbe da je počinio zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je u prvostepenoj presudi Čauševića osudio na kaznu zatvora u trajanju od devet godina, dok je Sadiković osuđen na dvije godine zatvora. Prvostepenom presudom je naloženo da se Čauševiću oduzme imovinska korist, tj. novac u iznosu od 575.239 KM. stečen činjenjem krivičnog djela, saopćili su iz Suda Bosne i Hercegovine. Protiv drugostepene presude žalba nije dozvoljena.

Podsjećamo, tužilac Dubravko Čampara je pri izricanju prvostepene presude izjavio da Čaušević i Sadiković moraju biti osuđeni za djela počinjena od 2007. do februara 2011., piše BIRN.

Prema njegovim navodima, dogovoreno je da će Čaušević favorizirati Sadikovićeve kompanije i kompanije Sedineta Karića, također poznatog kao "kralj tekstila", koji je prije četiri godine nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi.

Njihovim kompanijama su navodno naplaćivane niže cijene po fakturama u odnosu na one stvarne, njihova roba nije detaljno pregledavana i isti dan je prolazila kroz carinu, što nije bio slučaj s robom drugih firmi. Tvrdi se da je Čaušević time stekao višemilionsku korist te da je oštetio budžet za nekoliko miliona KM.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno sa još 53 osobe u akciji "Pandora". Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije. U septembru 2014. je pušten iz pritvora, ali su mu određene pojedine mjere zabrane.

"Pandora" se smatra jednom od najvećih poslijeratnih afera u Bosni i Hercegovini. Pojedini smatraju da je državi pričinjena šteta koja zapravo iznosi stotine miliona KM te da su u navodne nezakonitosti bili involvirani mnogi drugi visokopozicionirani pojedinci bliski Čauševiću, koji je bio kadar Stranke demokratske akcije (SDA).