13. godišnjica nesreće
0

Kebo na Prokoškom jezeru: "Moramo pokazati da nisu poginuli uzalud"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na Prokoškom jezeru kod Fojnice danas je obilježena 13. godišnjica helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 12 zvaničnika međunarodne zajednice u BiH uključujući tadašnjeg zamjenika visokog predstavnika Gerda Wagnera.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, predstavnici međunarodne zajednice i domaćih vlasti su polaganjem vijenaca na spomen-obilježje i minutom šutnje odali počast poginulima u ovoj nesreći.

"Na ovom mjestu se danas prisjećamo 12 kolega koji su došli u BiH da joj pomognu i koji su poginulI ovdje obavljajući svoj posao. Oni su iza sebe ostavili tragove", poručio je u prigodnom obraćanju visoki predstavnik Valentin Inzko.

Kazao je da se na ovom mjestu svjedoči o trajnoj vrijednosti posla koji su obavili te potvrđuje da životi onih koji su poginuli kao rezultat sukoba neće biti zaboravljeni. Nije besmisleno.

Inzko smatra da danas u BiH treba vratiti nadu, kao i da će ljudi 3. oktobra na predstojećim izborima napraviti izbor i odbaciti neuspjehe iz prošlosti. To je ono na čemu je radilo naših 12 kolega, dodao je.

Ustvrdio je da će međunarodna zajednica i dalje surađivati s građanima BiH da bi pomogla da uspjeh prevagne nad neuspjehom. Ovo je pravi put da se oda počast onima koji su poginuli za mir.

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo također je održao prigodan govor i kazao je da su predstavnici međunarodne zajednice poginuli u ovoj nesreći bili prijatelji BiH koji su nesebično i predano radili da bi BiH zaboravila na ratne rane i krenula putem prema demokratiji i EU.

"Poginuli su radeći plemeniti posao uspostavi mira, stabilnosti i sigurnosti", rekao je Kebo.

Kazao je da njihova žrtva postaje još veća jer nisu došli samo da pomognu BiH na njenom putu oporavka već su tu završili životni put, predano radeći na moralnoj i materijalnoj obnovi zemlje.

"Moramo pokazati da nisu poginuli uzalud", dodao je potpredsjednik Federacije.

U helikopterskoj nesreći na Prokoškom jezeru 1997. godine poginulo je šest pripadnika misije UN-a u BiH, pet članova osoblja OHR-a i politički i pravni savjetnik međunarodnog medijatora. Oni su planirali prisustvovati sastancima s domaćim vlastima u srednjoj i sjevernoj Bosni, a poginuli su kada se helikopter u kojem su putovali srušio zbog guste magle.