EU integracije
3

Kebo dobio uvjerenje da BiH ima punu podršku SAD-a

FENA
Mirsad Kebo
Mirsad Kebo
Tokom zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama i susretom s američkim visokim zvaničnicima, potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo dobio je uvjerenje da Bosna i Hercegovine ima punu podršku Sjedinjenih Država na putu ka europskim i euroatlanskim integracijama.

Istovremno, tokom ovih razgovora, izraženo je razočarenje prema bh. zvaničnicima zbog nepoštivanja Ustava, zakona, izostanka adekvatne borbe pritiv korupcije, te nedovoljnog rada nekih institucija u korist napretka BiH na ekonomskom, ali i planu međunarodnih odnosa.

Potpredsjednik Kebo, nakon današnjih razgovora, stekao je dojam da ne postoje specijalni planovi za BiH, niti, kako se to često u javnosti insinuira, "teorije zavjere", nego eksplicitan stav američke administracije da domaći političari sami moraju obavljati svoje odgovornosti u interesu svih naroda i građana BiH.

Jedan dio američkih zvaničnika izrazio je zabrinutost što pojedini bh. političari pokazaju neodlučnost i nespremnost za primjenu sankcija prema Iranu, što implicira dalju sumnju američke i evropske javnosti prema takvim postupcima koji, kako se percipira, krnje ugled BiH kao evropske i demokratske države.

Mirsadu Kebi je rečeno da u zvaničnom Washingtonu postoji optimizam za BiH, no naglašeno je da u fokusu postoje i druga vanjskopolitička pitanja, te da stoga domaći političari trebaju biti svjesni i shodno tome sami raditi na izgradnji bolje budućnosti zemlje, posebno za mlade generacije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću kabineta potpredsjednika FBiH.