BiH
0

Kebo s talijanskim ambasadorom razgovarao o političkoj krizi u FBiH

Klix.ba
Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo razgovarao je u Sarajevu sa talijanskim ambasadorom u BiH Raiamondom De Cardonaom. Razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj krizi u Federaciji BiH, te mogućim rješenjima deblokade krize.

Potpredsjednik Kebo je kazao da je rješenje moguće samo pod uvjetom iskrenog i otvorenog dijaloga i dogovora političkih subjekata u BiH gdje bi ključna vodilja bila kompromis, a sve odluke se donosile u skladu sa Ustavom, zakonima i zakonski propisanim procedurama.

Dodao je da svaki dogovor treba biti zasnovan na općem, a ne ličnom ili parcijalnom interesu, te da su građani i narodi oni koji su najveći taoci postojeće krize i da je odgovornost političara i institucija, upravo zato, da rade isključivo u njihovom interesu.

Zato je bio je eksplicitan kada su u pitanju preduslovi za naziranje hitnog rješenja postojeće situacije, a to su obračun sa mitom, korupcijom i organiziranim kriminalom. U tom kontekstu ponovio je svoj princip da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

Ambasador Italije složio se sa stavovima potpredsjednika Kebe i iskreno mu zahvalio na prezentiranju realne slike aktuelnog stanja i podržao svaki princip koji zastupa potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

Ambasador je, uoči sjednice Vijeća za implementaciju mira, na ovom sastanku, iznio stav da suština problema ne leži u političarima nego u njihovom nepoštivanju pravila igre u demokratskom društvu te da je to razlog što institucijalna i kriza generalno traje od juna prošle godine.

Ambasador De Cardona kazao je na kraju da daje svaku vrstu podrške pristupu koga domaći političari trebaju biti svjesni, a to odgovornost i da sami trebaju naći hitno rješenje za deblokadu krize u skladu sa Ustavom i zakonima, uz podršku Delegacije EU u BiH i OHR-a.