BiH
3

KCUS: Obilježeno deset godina autologne transplantacije matičnih ćelija

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Udruženje hematologa i transfuziologa, u saradnji s Kliničkim centrom Univerziteta Sarajevo (KCUS), zvanično je danas obilježilo deset godina od prve autologne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze urađene u toj medicinskoj ustanovi.

Na Simpoziju posvećenom tom događaju, važnom za KCUS i cijelu zajednicu, stručnjaci iz tima za transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze KCUS-a prezentirali su dostignuća i rezultate rada.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Midhat Haračić naglašava da je za bavljenje tom vrstom medicine koja se zove transplantologija neophodan multidiciplinarni pristup, te da ovaj segment u transplantaciji (transplantacija matičnih ćelija) dočekuje obljetnicu s oko 30 autolognih transplantacija.

"To, prema evropskim razmjerima, i nije neki osobit broj ali obzirom na stanje u zdravstvu, financijske, organizacione i druge probleme, ovo se može smatrati uspjehom. Važno je da smo konačno shvatili da je bez multidisciplinarnog pristupa nemoguće pristupiti ovom poslu", kazao je prof. Haračić.

Bilo je, kaže, najteže pokrenuti taj proces, formiran je i tim koji je sastavljen od mladih i educiranih ljudi. Nema razloga, kaže, da taj mladi tim ne nastavi raditi intenzivnije i bolje, usvajajući suvremene metode.

"Stali smo na taj kolosijek, imamo određene rezultate. Mi smo profesionalci, a uvezivanje u regionalne projekte (što je sad na redu) nas će ubrzo približiti kvaliteti rada u svijetu, moći ćemo obavljati skoro sve što se u svijetu iz te oblasti obavlja", ističe on.

Voditeljica tima za transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze KCUS-a Alma Sofo Hafizović kaže da se u BiH autologne transplantacije rade u dva centra te da mogu zbrinuti sve pacijente oboljele od limfoma.

"To je timski rad, uz multidisciplinarnu podršku, gdje svaka karika ima jednaku važnost i odgovornost", kazala je.

Sredovječnom muškarcu Z.K. transplantacija matičnih ćelija urađena je u ljeto ove godine na KCUS-u. Nakon perioda oporavka sad se, kaže, dobro osjeća, ljekarski nalazi su mu dobri.

"Ja sam poslije svega sretan čovjek", kazao je novinarima.

Uz obilježavanje deset godina rada, današnji simpozij označen je i kao način da se razmijene iskustva, osjeti multidisciplinarnost i timski rad, te naglasi podrška pacijentu u smislu da je zbrinut u liječenju tih oboljenja, a sredstva predviđena za liječenje te vrste pacijenata zadržana u državi.

Autologna transplantacija je vrsta transplantacije gdje se upotrebljavaju bolesnikove vlastite matične stanice. Vrhunski je to zahvat, a u većini razvijenih centara u svijetu primjenjuje se rutinski. Prva autologna tranpslantacija u BiH urađena je 13. februara 2004. zajedničkim naporima stručnjaka KCUS-a i Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Kompanija Family-plus saopćila je FENI da je Simpozij podržala i vodeća evropska, svjetska i bh.banka matičnih ćelija CryoSave, u kojoj je oko 5.000 porodica iz BiH pohranilo matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce po najsuvremenijim standardima.