Uzorci će se čuvati do 10 godina
0

KCUS će za tri mjeseca imati banku sperme

Piše: E. G
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu bi za oko tri mjeseca trebao dobiti prvu banku sperme u BiH. Nakon nekoliko neuspješnih tendera, iz KCUS-a kažu da je napokon u toku postupak nabavke opreme i materijala potrebnih za pohranjivanje sperme.

Radi se o projektu koji će omogućiti muškarcima koji pate od teških malignih oboljenja da nakon liječenja zasnuju porodicu. Prema tome, banka sperme u bolnici na Koševu neće biti komercijalnog karaktera, već će koristiti samo onima kojima operativni zahvati ili tretmani liječenja mogu ugroziti reproduktivnu funkciju.

"Procedura oko osnivanja banke sperme je bila prilično duga, sada je sve to prošlo i čekamo da oprema stigne u KCUS. Ovaj projekat je potpomoglo i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, koje je u prošloj godini izdvojilo 30.000 maraka. U suštini ćemo dobiti najsavremeniju opremu za čuvanje sperme, a isto tako oprema će se kasnije moći koristiti za zamrzavanje jajnih ćelija ili embrija, ako za to bude potrebe", rekla je za Sarajevo-x.com doktorica Amina Kurtović-Kozarić.

Oprema je nabavljena isključivo za onkološke pacijente, odnosno za one koji imaju tumore i potrebna im je hemoterapija. Bilo koji pacijent koji treba biti izložen hemoterapiji, a nakon liječenja želi zasnovati porodicu, treba dati spermu na čuvanje.

"Radi se o pacijentima u mlađoj dobi, možda od puberteta pa nadalje. U suštini, svi oni koji žele imati porodicu nakon liječenja. Trebat će nekoliko mjeseci da se uspostavi cijela procedura oko pohranjivanja sperme i mislim da se to u početku neće naplaćivati, a kasnije možda hoće, ali nešto simbolično. To se ipak treba zvanično riješiti sa nadležnim ministarstvom", kaže Kurtović-Kozarić.

U opremi koju će KCUS dobiti će se moći čuvati desetine hiljada uzoraka, a projekat bi trebao zaživjeti za tri mjeseca. Uzorci će se moći čuvati oko 10 godina.

Kada je u pitanju medicinski kadar koji će raditi na ovome, KCUS ga ima dovoljno. Taj dio posla će obavljati biolozi i tehničari, a banka sperme će biti u sklopu Odjela za citogenetiku i molekularnu dijagnostriku patologije i citologije.

Inače, prva banka sperme je osnovana 1953. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a osnivač je bio doktor i otac kriobiologije Jerome K. Sherman. Ovakve banke sperme već postoje u našem okruženju, poput one u Zagrebu.