{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KBSA: Apel vlastima BiH da ne blokiraju granice

F
22.9.2015. u 08:47
2
24
KBSA: Apel vlastima BiH da ne blokiraju granice
2
KBSA: Apel vlastima BiH da ne blokiraju granice
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) izražava suosjećanje sa stradanjem sirijskog naroda i teškim okolnostima usljed kojih su izbjeglice prognane i prisiljene da napuste svoje domove i traže mir i sigurnost u zemljama EU.
Ova organizacija u saopćenju za javnost osuđuje ponašanje vlada i policijskih snaga Makedonije i Mađarske te, kako navodi, nehumanim tretmanom izbjeglica iz Sirije i ostalih država.

-Nakon što su prije nekoliko dana mađarske vlasti u potpunosti zatvorili granice, zabrinuti smo da će državne vlasti Republike Hrvatske također učiniti isto, te spriječiti ulazak izbjeglica zbog pritiska drugih država EU, posebno Mađarske i Slovenije. U slučaju da Hrvatska zatvori granicu sa Srbijom, veoma je moguće da bi do 30.000 izbjeglica moglo krenuti prema BiH u nadi da preko BiH pređu u Hrvatsku, a zatim u sjevernu i zapadnu Europu - smatraju u KBSA.

Izražavaju zabrinutost zbog izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je BiH spremna prihvatiti samo 5.000 izbjeglica u slučaju da njihova odluka bude da prođu kroz BiH na putu ka zemljama EU.

Iako je BiH u teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji, u KBSA čvrsto vjeruju da BiH i njeni građani imaju i osjećaju moralnu dužnost i obavezu pomoći izbjeglicama, upravo zbog ratnog i izbjegličkog iskustva prije 20 godina.

KSBA apelira na vlasti BiH da ne blokiraju granice, jer bi to, smatraju, otežalo još više njihove već teške okolnosti.

-Pozivamo sve vladine i nevladine organizacije, kao i same građane BiH da učine sve da pomognu nesretnim izbjeglicama. Posebno ističemo i apelujemo na potencijalnu ulogu Islamske zajednice u BiH da se još jednom pokaže merhamet i humanizam bošnjačkog naroda i da se izbjeglicama iz Sirije i ostalih mjesta pruži humanitarna pomoć i smještaj - navodi KBSA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: