|

Kazne za loženje vatre u šumama i njihovoj blizini do 1.500 KM

Kazne za loženje vatre u šumama i njihovoj blizini do 1.500 KM
15
F
FENA
6.3.2017. u 13:13
18
komentara
15

dijeljenja
Kazne za loženje vatre u šumama i njihovoj blizini do 1.500 KM Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo upozorili su na povećanu opasnost od izbijanja šumskih požara dolaskom proljeća i lijepog vremena, kada se očekuje povećan broj izletnika na planinama i izletištima, te kada se izvode radovi na uređenju zemljišta i pali korovski otpad.
Apeluju na izletnike kao i vlasnike zemljišnih parcela, koje graniče sa šumom, da vode računa o svojim aktivnostima kako ne bi izazvali šumski požar.

"Članom 73. Zakona o šumama Kantona Sarajevo predviđene su kazne od 200 do 1.500 KM za osobe koje lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu kao i na drugom zemljištu na udaljenosti 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena uz pridržavanje propisanih uslova i mjera sigurnosti", navode iz Uprave.

Također mole građane da, ukoliko uoče šumski požar, odmah reaguju i o tome obavijeste Profesionalnu vatrogasnu brigadu KS na broj telefona 123, a po mogućnosti i Upravu za šumarstvo, Civilnu zaštitu i MUP Kantona Sarajevo, jer je pravovremena reakcija veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.

"Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema. U 95 posto slučajeva uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek, a tek u malim procentima su to udar groma, ekstremne temperature ili drugi uzročnici", podsjećaju iz Uprave za šumarstvo, saopćeno je iz Press službe KS-a.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...