BiH
218

Kazazović: Nastava u KS sutra će najvjerovatnije biti skraćena

Piše: A. B.
Elvir Kazazović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Elvir Kazazović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nastava u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo sutra će najvjerovatnije biti skraćena zbog zagađenja zraka, kazao je za Klix.ba ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović.

On je za naš portal prije početka današnje sjednice Vlade KS izjavio da će Vlada vjerovatno biti naklonjena zahtjevu Vijeća roditelja učenika KS koje je izrazilo zabrinutost zbog kvaliteta zraka u KS, ali nije spremno podržati prijedlog sindikata o obustavi nastave.

Vijeće roditelja učenika je nakon konsultacija s općinskim koordinacijama i predsjednicima školskih vijeća roditelja predložilo da se nastava u osnovnim i srednjim školama u KS ne obustavlja jer su za sutra najavljene padavine koje će, kako navode, sigurno doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka.

Ovome dodaju i činjenicu da su do kraja školske godine ostala četiri dana. Umjesto obustave nastave predlaže se da se vrijeme trajanja časova u školama prilagodi tako da se nastava u drugoj smjeni završi do 17 sati, s obzirom na to da je najveće zagađenje zraka upravo u večernjim satima.

Također, predlaže se da se obustave vanškolske aktivnosti u školama i da se djeci koja imaju zdravstvenih problema omogući izostanak sa nastave.