|

Kazaz: Sistem obrazovanja u BiH proizvodi idealnog podanika

Kazaz: Sistem obrazovanja u BiH proizvodi idealnog podanika
0
F
FENA
19.12.2013. u 13:09
20
komentara
0

dijeljenja
Kazaz: Sistem obrazovanja u BiH proizvodi idealnog podanika Enver Kazaz (Foto: Klix.ba)
Posljedice brojnih problema koji postoje u obrazovnom sistemu u BiH su dramatične, a odnose se i na gruba kršenja prava djeteta u skladu s Evropskom konvencijom o pravima djeteta, ocijenio je danas predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević.
Jedan je to od zaključaka koji je o trenutnom stanju u sistemu obrazovanja u BiH iznio Dizdarević na okruglom stolu "Obrazovanje u BiH: poštuju li se prava djeteta" koji je u Sarajevu organizirao Helsinški komitet za ljudska prava u BiH.

Skupu su prisustvovali predstavnici obrazovnih institucija, nevladinog sektora, institucije Ombudsmena za ljudska prava i medija.

Naglašavajući da je BiH već niz godina suočena s brojnim problemima u obrazovanju, Dizdarević ističe da su ti problemi dvojaki - u segmentu kvaliteta gdje je zabilježen pad te u segmentu pripreme mladih da budu građani civilizovane i demokratske Evrope, gdje se također bilježi krupno zaostajanje BiH.

"Tri nastavna programa, dvije škole pod jednim krovom, aktuelni slučaj djece u Konjević Polju, pitanje prava očuvanja identiteta, te problemi vezani za inkluziju djece s posebnim potrebama pokazuju koliko je oblast obrazovanja bremenita problemima i koliko na nju treba biti stavljen fokus", naveo je on.

Također podvlači da je obrazovanje u BiH prevashodno politička tema, te smatra da je, bez dvojbe, riječ o nastavku rata drugim sredstvima.

"Imamo stanje izmišljanja drugih ciljeva, izmišljenih neprijatelja, homogeniziranja etničkih skupina i drugo. Paradoks je da jedno političko pitanje nameće potrebu davanja stručnog mišljenja, iako obrazovanje nije tema političara ni predizbornih kampanja", smatra Dizdarević.

Jedan od uvodničara okruglog stola profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz mišljenja je da je sistem obrazovanja u BiH aparat vladajućih kleronacionalističkih ideologija.

"Zadatak tog sistema je da proizvede identitet u kojem će putem kreacionizma da se tumači porijeklo vrsta, putem Boga kreiranje znanja, religijska institucija će postati meteoznačitelj identiteta, dok će pragmatizam, konzumerizam i površnost zamijeniti žeđ za saznavanjem", naglasio je on.

Kazaz podvlači da je to sistem obrazovanja koji treba da proizvede idealnog podanika te da je zapravo kršenje ljudskih prava u njemu normativno. Ona se krše na svim stranama i ugrađena su u ideološki, kulturološki i moralni osnov društva.

"Ta situacija nije promjenjiva sve dok se ne promijeni zvanična politika identiteta. A oni su arhaizirani, getoizirani i međusobno neprijateljski postavljeni. Sistem obrazovanja je postao neka vrsta mentalne okupacije kompletnog društva", podvukao je on.

Uvodničarka na skupu profesorica Odsjeka za pedagogiju na Filozofskom fakultetu Sarajevo Adila Pašalić-Kreso, koja je od kraja rata do danas uključena u edukaciju nastavnika o pravima djeteta, ocjenjuje da je stanje u ovom polju i dalje jako loše uprkos intenzivnoj edukaciji.

"Djeca u osnovnim i srednjim školama su ugrožena pogrešnim pravcima odgoja i obrazovanja, te usmjeravanjem ka nečemu što ne bi trebalo da bude u njihovom biću i što ne odgovara razvoju patriotizma prema BiH, te onome što treba ovoj državi", zaključila je ona.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...