Put vjernika
124

Kavazović održao bajramsku hutbu: Takmičiti se u dobru najviši je nivo ostvarene vjere

S. M.
Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu koji je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

"Put vjernika je put dobra. U njemu je njegova snaga, sreća i zadovoljstvo. Takmičiti se u dobru najviši je nivo ostvarene vjere. Na putu dobra žrtvuj koliko možeš i potrudi se da te na tom putu niko ne prestigne. Muslimanu je dozvoljeno zavidjeti drugome muslimanu na dobru koje čini, ako će ga to potaknuti da ga proba preteći. Dobro u nama procvjeta u srcu, a plod daje rad našeg tijela. Tako je nastala naša civilizacija, iz srca i duše, u službi dobra, mira i sreće", kazao je, između ostalog, reisul-ulema.

Najbolje oružje vjernika su istina i strpljenje, poručio je reisul-ulema, dodavši da su za ostvarenje ciljeva potrebni rad, vrijeme i strpljenje.

"Ko god ne računa na ovo troje i zanemari ih neće uspjeti. A tamo gdje ne uspije dobro, trijumfovat će zlo. Uzvišeni je rekao: Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje: da pouku primite On vas savjetuje. I ispunjavajte obaveze na koje ste se Allahovim imenom obavezali i ne kršite zakletve kada ste ih tvrdo dali, a Allaha kao jamca sebi uzeli, jer Allah zna ono što radite. (En-Nahl, 90-91) Iz ovih riječi razumijevamo da smo obavezni podržati one koji se zalažu za mir, dobro i pravdu među ljudima", naglasio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Bajram-namaz je klanjan i u džamijama širom Bosne i Hercegovine.

Nakon centralne bajramske svečanosti, danas će u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice biti održano i tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisul-uleme.