Zamjenik ministra za Klix.ba
36

Kasumović: Ovdje se prave dvije države za dva čovjeka

Piše: Jasmin Hadžiahmetović
Fuad Kasumović
Fuad Kasumović
SDP je predizbornu kampanju zasnivao na paroli "Država za čovjeka". Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović u razgovoru za portal Klix.ba kaže kako smo danas daleko od toga te da se trenutno prave dvije države za dva čovjeka, pri tome misleći na Zlatka Lagumdžiju, lidera SDP-a, i Milorada Dodika, lidera SNSD-a.

Ovih dana Kasumović je jedna od najistaknutijih osoba u medijima Bosne i Hercegovine. Za naš portal govorio je o nekoliko gorućih pitanja, poput nedavno usvojenog Nacrta budžeta u Vijeću ministara, kao i o Zlatku Lagumdžiji, Nikoli Špiriću, Miloradu Dodiku... Naš sagovornik kaže da je situacija ozbiljna i da su njegove izjave u skladu s onim što se trenutno događa u našoj državi.

"Ja kako znam, na izborima je pobjednička partija (SDP op.a.) rekla da prave državu za čovjeka. Ovdje se prave dvije države za dva čovjeka. Očigledno je da se SDP zadovoljio plijenom u Federaciji BiH i sad ih država ne zanima osim da Zlatko Lagumdžija bude ministar vanjskih poslova BiH. Ako je to suština svega, onda su oni prevarili ljude koji su glasali za SDP i za to će platiti ceh na narednim izborima", kaže Kasumović.

Država prodata za mjesto ministra

Milorad Dodik je, tvrdi zamjenik ministra vanjskih poslova, ucijenio Lagumdžiju nekim stvarima.

"Prema informacijama koje ja imam, a koje su mi rekli ljudi iz međunarodne zajednice, kažu da je Dodik rekao Lagumdžiji da vrati nivo države na 2008. godinu i zaledi do kraja izbora i da će dobiti ministarstvo vanjskih poslova. Već smo visoku cijenu platili zbog toga. Dolaze fakture iz RS-a i pitanje je koliko ćemo ih još dobiti zbog te pozicije. To je skandalozno, ispod svake ljudske mjere i norme. Za jedno mjesto ministra, maltene, državu podati...", kaže Kasumović.

Iako SDP tvrdi da ne postoji nikakav dogovor Dodik-Lagumdžija, Kasumović traži da ta stranka građanima pojasni koji je cilj toga da se država vrati u 2008. godinu kada smo imali 15 institucija manje", pita se zamjenik ministra finansija i trezora.

Otužno je, kaže Kasumović, da ovih dana SDS i SNSD brane Lagumdžijin budžet i hvale njegov dosljedan rad.

"Gdje su ministri iz SDS-a, SNSD-a i SDP-a, dobili su povećanje budžeta, dok su ostalim ministarstvima umanjena sredstva. Sistemski se ide na to da se neke institucije na nivou BiH ugase. HDZ-ovi na nivou države su kao UNPROFOR u ratu".

Nedavno je Sindikat državnih i policijskih službenika najavio štrajk zbog najavljenog smanjenja plaće od 4,5 posto. Kasumović kaže da je nemoralno njima smanjivati plaće, jer već imaju manje od službenika na nivou entiteta.

"Ne može državni služebenik imati manju plaću od kantonalnih. Ja ne branim da državni službenici rade, ali moramo pripremiti sve da to bude kako treba", kaže Kasumović te dodaje kako su Lagumždija i Špirić samo izvođači radova Milorada Dodika čiji je ovo, tvrdi, bio prijedlog.

Špirić jednom sedmično dolazi na posao

Na pitanje u kakvom je odnosu sa ministrom finansija i trezora Nikolom Špirićem, Kasumović kaže da je sa njim sjeo samo jednom otkad je imenovan za čelnog čovjeka državne kase.

"Evo, otiđite danas tamo (u kabinet Nikole Špirića op.a.), ako ga ima, odmah me objesite na banderu. On je tu jednom sedmično, na sjednici Vijeća ministara. On je nezakonito potpisao odluku da sve ovlasti koje meni pripadaju prema Ustavu ove države, prebacuje na svoju šeficu kabineta Sanju Jokić. To nije samo problem sa mnom, on nikada nije sjeo ni sa svojim pomoćnicima. Njegova šefica kabineta je i ministar i zamjenica ministra i sekretarica i pomoćnica... Sve je u njenim rukama", kaže Kasumović te dodaje da će najvjerovatnije nakon što se priča o budžetu završi, podnijeti tužbu za mobing protiv Špirića.

Kasumović je izrazio nadu da će sve ovo na kraju biti arhivirano i procesuirano.

"Nedavno je izjavio kako bi volio sa mnom piti kafu svaki dan. Ne mogu ja piti kafu kad je on u Banjoj Luci, a moje mjesto je u Sarajevu. Nije to više ni demagogija, to se u našem narodu zove džon obraz", kazao je Kasumović na kraju.