{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Kako su se nekad "častili" Radončić i Lagumdžija

1.6.2012. u 15:55
516
69
Kako su se nekad "častili" Radončić i Lagumdžija
516
Kako su se nekad "častili" Radončić i Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić postat će novi ministar sigurnosti BiH zahvaljujući tome što njegova stranka ulazi u vlast kao novi koalicioni partner SDP-a i njenog lidera Zlatka Lagumdžije.
Zanimljivo je, međutim, kako su novonastali koalicioni partneri razgovarali u izbornoj kampanji uoči proteklih Općih izbora, a gostujući u emisiji "60 minuta" FTV-a. Lagumdžija je tada, između ostalog, istakao sedam sudskih presuda, koje su se ticale njega i Radončića. "Ovo su četiri presude za ono što ste lagali o meni, a evo još tri koje ste izgubili zato što ste me stavljali na sud za ono što sam govorio za vas, da ste mafijaš, reketaš i sl.", rekao je tada Lagumdžija Radončiću.

Poznato je da su se Lagumdžija i Radončić i ranije prepucavali putem medija, pa je tako Lagumdžija Radončića u jednom intervjuu (Dani, 24. novembra 2006.) nazvao moralnim i ljudskim kepecom. "Njegova imperija laži i zla je nastala, u velikoj mjeri, na kukavičluku i podaničkom mentalitetu naše kvazielite, koja je spremna da za mrvicu dnevne slave čini kompromise i ponaša se tako što ide 'krmku niz dlaku'. Njegova nenormalna potreba da kreira vlast po svojoj mjeri ima jednu namjeru - da po svaku cijenu zaštiti svoju na ratu sumnjivo stečenu imovinu", rekao je Lagumdžija o Radončiću.

Firma Radončića i Miškovića


Lagumdžija je 16. februara 2008. za dnevne novine San kazao: "Moramo se podhitno kolektivno otrijezniti kako bi se zaustavila ekonomska okupacija BiH. Na djelu je preuzimanje bh. trgovinskog sektora firmi iz susjedstva i to u konačnici vodi prema slomu domaće proizvodnje. Dolazak Miroslava Miškovića je dokaz ekonomskog Karađorđeva, i tek će se vidjeti hoće li se naći neki Fikret Abdić da se s njim dogovori. Fahrudin Radončić je s Miškovićem u Sarajevu osnovao zajedničku firmu".

Ni Radončić njemu, naravno, nije ostajao dužan, pa je tako Dnevni avaz (1. februara 2009.) pisao o tome kako je Lagumdžijina supruga bila uspješna "biznismenka" dok je on bio na vlasti, a kad je izbornom voljom naroda otjeran u opoziciju, poslovno su krahirale i ona i njena firma. Avaz je pisao kako je Lagumdžija časne borce Armije R BiH izjednačavao sa četnicima, bosansko oružje prodao Izraelu za ubijanje Palestinaca i bio fasciniran i zaljubljen u bivšeg ministra vanjskih poslova SR Jugoslavije Gorana Svilanovića i Beograd. "Dok je na čelu SDP-a budžetski kradljivac i poznati pristalica policijske države, ta stranka laže da brine o građanima i demokraciji", riječi su kojima je Lagumdžija častio Radončićev Avaz.Avaz je o Lagumdžiji pisao i 27. februara 2009. godine: “Emisija '60 minuta' ne bi mogla opstati da za njenu islamofobičnu i komunističku suštinu ne postoji čvrst politički interes. Taj interes je promoviran dolaskom Zlatka Lagumdžije i SDP alijanse na vlast 2000. godine, kada je uslijedila erupcija montiranih procesa protiv uglednih Bošnjaka. Lagumdžija se predstavio kao sluga iz Karađorđeva, koji će u ime srpskih i hrvatskih interesa Bošnjake stjerati u geto izolacije, nametnute krivice i nadasve straha od slobode".

Lagumdžijina islamofobična i antibošnjačka hajka


To je u Avazu "pojačano" 6. marta 2009.: “Nema nikakve sumnje da iza islamofobične i antibošnjačke hajke protiv Islamske zajednice, njenog vrhovnog poglavara i uglednih bošnjačkih političkih prvaka i privrednika stoji upravo Zlatko Lagumdžija. Njegov interes u svemu lako je prepoznati. Desetak je dana do Kongresa SDP-a, a Lagumdžija ipak nije uspio potpuno ušutkati glasove koji pitaju kako je moguće da političar, koji je doživio sedam izbornih poraza, koji iza sebe ima dugačke repove vlastitog kriminala i korupcije, ostaje jedini kandidat za predsjednika stranke. Mora se priznati da je Lukašenko iz našeg sokaka cijelu operaciju izveo u najboljoj tradiciji Staljinovih boljševika”.

Zanimljiv je i ovaj citat iz Avaza (12. novembra 2009.): “Sada se kroz usta političkog urednika '60 minuta' Zlatka Lagumdžije pokušava praviti skandal o navodnom atentatu na urednika i voditelja Bakira Hadžiomerovića. Sudeći prema pritiscima koje vrši na Federalnu upravu policije i tužioce u vezi sa skandaloznom korupcijskom aferom u vrhu njegove stranke, on je, očito, veoma nervozan i preplašen. Naime, sva saznanja ukazuju na to da je upravo vrh SDP-a bio upleten u uzimanje miliona maraka vrijednog mita od poznatih privrednika i da se bez Lagumdžije i njegove alijanse za potjere ništa nije moglo uraditi".

Teške riječi su, čini se, zaboravljene, i zamijenjene puno blažim i prikladnijim za jedan novi politički brak, ministra vanjskih poslova i ministra sigurnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: