U Banjoj Luci dijeljeni leci
0

PDP: Sjećate li se šta je Dodik govorio o Lagumdžiji

Piše: D. Tomić
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Članovi PDP-a su danas na Trgu krajine u Banjoj Luci građanima dijelili letke sa izjavama predsjednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika, koje je on u posljednje dvije godine dao o lideru SDP BiH Zlatku Lagumdžiji.

U ironičnom saopštenju, PDP navodi da se iza "nove-stare ljubavi" krije neka krupna prodaja za koju je odgovoran SNSD.

"Prijateljsko i veoma prisno druženje Zlatka Lagumdžije sa Miloradom Dodikom, kao i poljupci koje je Lagumdžija nedavno razmijenio sa predsjednikom NSRS Igorom Radojčićem ukazuju na to da su Dodik i SNSD prodali nešto krupno u zamjenu za ovu novu-staru ljubav", naveli su u PDP-u.

Iz ove stranke su zatražili da Dodik saopšti javnosti šta je dobio u zamjenu za ustupanje jednog mjesta Vijeću ministara BiH, brisanje granica Brčko distrikta i odustajanje od referenduma.

Partija demokratskog progresa je na letku koji je dijelila građanima Banje Luke, kako ističu u ovoj stranci, navela samo neke od Dodikovih izjava u vezi sa formiranjem Vijeća ministara BiH.

Portal Sarajevo-x.com vam donosi neke od izjava lidera SNSD-a koje su danas dijeljene građanima na Trgu krajine u Banjoj Luci.

"Lagumdžija ne zaslužuje podrušku Republike Srpske i neće je dobiti" (decembar 2010.)

"Ne dolazi u obzir da Lagumdžija bude i na jednoj poziciji u budućem sazivu Vijeća ministara" (decembar 2010.)

"Lagumdžija je svojim djelovanjem pokazao da nam ne može biti partner i ne može dobiti podršku. Kada se on isključi iz svega možemo sarađivati sa SDP-om" (januar 2011.)

"Budući ministar vanjskih poslova BiH će biti Srbin ili neće ni biti Vijeća ministara. Republika Srpska mora dobiti četiri mjesta od kojih je jedno mjesto ministra vanjskih poslova" (juli 2011.)

"Republika Srpska neće ni pod čijim pritiscima i ucjenama prepustiti mjesto ministra vanjskih poslova, a posebno ga neće prepustiti Zlatku Lagumdžiji" (septembar 2011.)

Podsjetimo, Zlatko Lagumdžija je izabran za ministra vanjskih poslova BiH, a njegova prva diplomatska aktivnost bila je nedavna posjeta Banjoj Luci i predsjedniku RS Miloradu Dodiku.