Studentski paviljon do 2014.
1

Kasipović: Nisam ispunio obećanje, smjenite me s mjesta ministra

SRNA
Antun Kasipović
Antun Kasipović
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović zatražio je od predsjednika Vlade Aleksandra Džombića da bude razriješen dužnosti ministra, jer nije ispoštovan rok za izgradnju četvrtog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjoj Luci planiran do kraja juna.

Kasipović je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je zahtjev za razrješenje dužnosti podnio 29. juna, u roku koji se očekivao i podrazumijevao.

On je objasnio da je izgradnja četvrtog paviljona prvi posao tokom šest godina koji Ministarstvo prosvjete i kulture nije izvršilo zbog čega smatra da je to dovoljan razlog za razrješenje dužnosti ministra.

Kasipović je istakao da za to nema drugih razloga, naglasivši da je do sada Ministarstvo, uz podršku Vlade i Narodne skupštine RS, izvršilo sve što je rekao.

"Rekao sam da će izgradnja četvrtog paviljona Studentskog centra Nikola Tesla u Banjoj Luci početi 30. juna. Nisam bio prinuđen da to kažem i imao sam nespornu podršku Vlade i svih institucija, to je ogroman posao u svakom pogledu, ali nisam ispunio rok koji sam rekao", kaže Kasipović.

On je dodao da će gradnja četvrtog paviljona početi u ovoj godini i bit će završena do akademske 2013/2014. godine.

Ministarstvo je, napominje Kasipović, učinilo sve što je trebalo kada je riječ o gradnji četvrtog paviljona - od regulacionog plana, idejnog projekta, glavnog projekta, do pripreme za kreditnu liniju koja treba podržati izgradnju.

On je istakao da bi to bio prvi novi objekat studentskog smještaja u RS u posljednjih 30 godina.

"Nije najvažnije pitanje ostavke ili pozicije ministra, već da se proces promjene i kvalitet u visokom obrazovanju RS više ne može vratiti nazad", naglasio je Kasipović.

Prema njegovim riječima, korjenite reforme visokog obrazovanja od 2006. godine do danas utemeljene su na snažnoj podršci parlamenta Srpske u zakonodavnom dijelu i Vlade RS u investicijama i ogromnim ulaganjima.

Kasipović je istakao da je samo iz Razvojnog programa u oko 120 različitih projekata uloženo oko 90 miliona KM, a od tog iznosa značajna sredstva izdvojena su za visoko obrazovanje.

"Sve te promjene podrazumijevale su punu saradnju sa akademskom zajednicom, posebno studentskim predstavničkim tijelima i apsolutnu principijelnost. Bez te principijelnosti ne bi bilo tako dubokih i korjenitih promjena u oblasti obrazovanja u RS u posljednji šest godina", kaže Kasipović.

Kasipović je 2. aprila ove godine na sastanku sa studenatima i rektorom banjalučkog Univerziteta rekao je da će podnijeti ostavku na mjesto ministra ukoliko do kraja juna ne počne izgradnja četvrtog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjoj Luci.