Kasim Trnka: Reformom Federacije BiH do jače države BiH

A
Anadolija
1.2.2013. u 08:53
9
32
Kasim Trnka: Reformom Federacije BiH do jače države BiH
9
Kasim Trnka: Reformom Federacije BiH do jače države BiH
Sastanak predstavnika ekspertne grupe koji je sačinila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) za pitanja reforme Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i predstavnika Parlamenta FBiH bit će održan danas u Sarajevu.
Član ekspertne grupe, eminentni profesor ustavnog prava prof. dr. Kasim Trnka kazao je za agenciju Anadolija (AA) da nije riječ o pregovorima već o anketama na temu reforme FBiH.

"Bili smo već u Evropskoj komisiji (EK), Uredu visokog predstavnika (OHR), nevladinim organizacijama. Danas želimo čuti mišljenje vodstva Parlamenta FBiH o ovom pitanju. Nikakve pregovore ne vodimo. Mi samo vršimo ankete o idejama na temu reforme FBiH. Želimo da prikupimo razne ideje. To ćemo uraditi na najmanje 30-tak adresa. Na kraju ćemo vidjeti do čega smo došli, analizirati prikupljeno i inicijative koje su se u međuvremenu pojavile. Praktično, skupljamo tuđu pamet. Ponavljam, nisu to nikakvi pregovori", izjavio je Trnka za agenciju Anadolija.
Cilj je, kako je dodao, da se kroz reformu Federacije BiH dođe i do jače BiH.

"To radimo, a koliko će to dati rezultata, vidjet ćemo. Vidjet ćemo što će biti na kraju", rekao je.

Komentirajući stavove da je nedopustiva reforma isključivo Federacije BiH, a bez obuhvaćanja Republike Srpske, dr. Tnka je istakao da svako ima pravo na svoje mišljenje, a da ćemo na kraju vidjeti "na šta će to izaći".

Dr. Trnka je podsjetio da je ekspertni tim u početnoj fazi projekta.

"Radimo samo organizacione poslove. Još nismo ušli u materiju. Očekujemo da ćemo do kraja aprila biti izrađeni naši prijedlozi. U maju će biti održana i konferencija na kojoj će biti analizirani naši prijedlozi. Do sada nemamo ništa, nismo detaljno raspravljali, niti smo se usaglasili u okviru grupe", zaključio je Trnka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: