{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra razgovori ekspertne grupe i predstavnika Parlamenta Federacije o ustavu FBiH

F
31.1.2013. u 18:40
0
2
Sutra razgovori ekspertne grupe i predstavnika Parlamenta Federacije o ustavu FBiH
0
Sutra razgovori ekspertne grupe i predstavnika Parlamenta Federacije o ustavu FBiH
U Sarajevu će sutra biti održan sastanak predstavnika ekspertne grupe koji je sačinila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini za pitanja reforme Federacije BiH i predstavnika Federalnog parlamenta, potvrdio je večeras u izjavi za Agenciju FENA Zlatan Begić, sekretar ekspertne grupe.
Do sada je ekspertna grupa imala nekoliko sastanaka s predstavnicima nevladinog sektora, institucijama međunarodne zajednice u BiH, a sada je potrebno održati sastanak s predstavnicima Parlamenta Federacije BiH kako bi ih upoznali s procesom koji ekspertna grupa vodi, ali i da bi se čuli njihovi stavovi u pogledu funkcioniranja Federacije BiH.

Naime, Američka ambasada u Bosni i Hercegovini okupila je grupu poznatih i uvaženih pravnika i stručnjaka kako bi pomogla da proces reforme Federacije napreduje i da se artikuliraju konkretne opcije za reformu.

Zadatak grupe, ističe Begić, je da sagleda trenutnu stanje te identificira propuste koje je uočila međunarodna zajednica u funkcioniranju sistema i gdje je najveći problem kod funkcioniranja zakonodavne vlasti, ali i da se čuje stav građana i nevladinog sektora koji osjećaju takve propuste.

Na osnovu dobijenih podataka od institucija Federacije, nevladinog sektora, međunarodne i akademske zajednice u BiH napravit će se stručno-pravna analiza koja će upućivati na to koji su to problemi sa stručno-prave osnove a koji dovode do nefunkcionalnog sistema vlasti u Federaciji BiH.

Begić je pojasnio da će ekspertna grupa na osnovu te analize sačiniti stručno-pravne i neutralne preporuke kako prevazići te probleme, kako aktuelni ustavni sistem u Federaciji učiniti funkcionalnijim, a u interesu građana Federacije BiH odnosno onih koji plaćanjem poreza finansiraju takav sistem vlasti.

Kako je ranije na svom blogu napisao američki ambasador u BiH Patrick S. Moon, ova će grupa pregledati sve do sada pristigle prijedloge i preporuke i pažljivo razmotriti sve opcije za poboljšanje funkcionalnosti, efikasnosti i isplativosti Federacije.

Ona će djelovati neovisno, te će organizirati sastanke i razgovore s različitim pojedincima i grupama, uključujući odgovarajuće zvaničnike u vlasti čiji je cilj također poboljšanje stanja u Federaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: