BiH
1.5k

Kasarna kod Hadžića spremna za prihvat izbjeglica

Piše: J. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kasarna Ušivak nedaleko od Hadžića najvjerovatnije će biti jedan od objekata u Bosni i Hercegovini gdje će biti smještene izbjeglice iz bliskoistočnih zemalja.

Na nedavnom sastanku Vijeća ministara BiH sa članovima Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne migracije, Udarne grupe za terorizam, predstavnika entitetskih MUP-ova, SIPA-e, OSA-e, DGS-a, Službe za poslove sa strancima, Tužilaštva BiH, Ministarstva sigurnosti i drugih relevantnih institucija govorilo se, između ostalog, i o objektima koji bi bili pogodni za smještaj izbjeglica, a koji će biti opremljeni potrebnom opremom, ljekarskom njegom i hranom.

Jedan od takvih objekata u Kantonu Sarajevo je i bivša kasarna Šivak koja je odlukom federalne Vlade u oktobru 2005. godine kasarna sa oko 10 dunuma zemljišta dodijeljena na korištenje Crvenom križu Kantona Sarajevo.

U krugu bivše kasarne nalazi se nekoliko objekata koji se u veoma kartkom roku mogu transformirati u prihvatne centre za izbjeglice. Vrijedna ekipa Crvenog križa KS već je pripremila približno 60 kreveta za izbjeglice čiji se dolazak u našu zemlju očekuje u narednim danima.

Na krevetima su već promijenjene posteljine, sobe su očišćene, kuhinja, toaleti i kupaonice su u funkciji, a u kantonalnom i federalnom Crvenom križu su spremni za prihvat izbjeglica.