BiH
83

Beskućnicima u Sarajevu pomažu socijalni radnici i dobri ljudi

Piše: M. N.
Hladno vrijeme je već nastupilo, a bliži se i zima koja sa sobom donosi minuse, snijeg i ledenu kišu. Najugroženiji su ljudi koji nemaju krov nad glavom i koje danima gledamo kako hodaju ulicama, spavaju po klupama ili na zemlji.

Nije poznato koliko tačno beskućnika ima na području Kantona Sarajevo, ali nadležni rade sve kako bi, barem tokom hladnih zimskih dana, te osobe dobile tople prostorije, odjeću i obroke. Problem je i taj što zakon ne prepoznaje kategoriju beskućnika.

"Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom FBiH i Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Kantona Sarajevo, kategorija 'beskućnika' nije definisana kao posebna kategorija korisnika. U članu 32. tačka 8.) Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom Federacije BiH kao posebna kategorija korisnika propisana je kategorija osoba sa društveno negativnim ponašanjem. Članom 17. istog Zakona propisano je da su osobe sa društveno negativnim ponašanjem osobe koje se odaju besposličarenju, skitnji, prosjačenju, prostituciji, alkoholizmu, uživanju opojnih droga, i drugim oblicima društveno negativnog ponašanja", rekao je za Klix.ba direktor JU Kantonalni centar za socijalni rad Adnan Podžo.

Prema informacijama ove ustanove, trenutno je na području KS registrovano 17 osoba sa društveno negativnim ponašanjem. Registracija je izvršena na osnovu prijave građana, ustanova, institucija i nevladinih organizacija.

"Osobe sa društveno negativnim ponašanjem evidentirana su u JU Kantonalni centar za socijalni rad, a evidentiranje vrše općinske službe socijalne zaštite na čijem području borave. Tokom evidentiranja kao i u drugim kontaktima koje stručni radnici općinskih službi socijalne zaštite ostvaruju s osobama sa društveno negativnim ponašanjem koje oblike socijalne zaštite mogu ostvariti u Centru u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom Federacije BiH i Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, te podzakonskim aktima koje je donijela Vlada, odnosno Skupština Kantona Sarajevo", rekao je Podžo.

U Sarajevu postoji prihvatilište za beskućnike u okviru Gerontološkog centra u Nedžarićima i službenici JU Kantonalni centar za socijalni rad šalju beskućnike tamo . Trenutno se u njemu nalazi osam osoba.

"Naše prihvatilište za beskućnike i prosjake je kapaciteta 25 kreveta. Beskućnici u prihvatilištu dobiju sve neophodne usluge: ishranu, higijensku obradu i zdravstvenu njegu. S obzirom na to da dolaze isključivo putem općinskih Službi socijalne zaštite, odlaze uz njihovu saglasnost jer su oni nadležni za rješavanje njihovog status, odnosno u prihvatilištu borave kraći period", kazali su za Klix.ba iz Geronotološkog centra.

Iz JU Kantonalni centar za socijalni rad kazali su kako beskućnici u principu ne prihvataju smještaj u Gerontološkom centru ili drugu ustanovu socijalne zaštite.

"Ukoliko i prihvate, a to čine samo tokom zime kad su temperature niske i kad su im uslijed hladnoće život i zdravlje ugroženi, u Prihvatnoj stanici ostaju vrlo kratko. Sa porastom temperature samoinicijativno napuštaju Prihvatnu stanicu ili Ustanovu socijalne zaštite u koju su bili smješteni i vraćaju se starom načinu života", naveo je Podžo.

Prihvatilište za skitnice, prosjake i beskućnike je izgrađeno 1984. godine, za vrijeme održavanja Olimpijade, radi rješavanja prosjačenja i skitnje. U prosjeku godišnje kroz Prihvatni centar Gerontološkog centra u Sarajevu prođe oko 80 osoba.

Dok su na otvorenom, pomažu im dobri ljudi, a nerijetko se hrane u javnim kuhinjama.