Besplatne lekcije iz historije
0

Karte i mape Sarajeva i BiH na izložbi u BKC-u

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu danas je, u povodu obilježavanja Dana Kantona i 64 godine Historijskog arhiva Sarajevo, otvorena izložba "Karte, mape i planovi Sarajeva i Bosne i Hercegovine".

Kako je za Klix.ba kazao Haris Zaimović, direktor Historijskog arhiva Sarajevo, izloženo je oko 30 karata i planova Sarajeva i BiH kroz različite vremenske periode.

"Karte predstavljaju dvije tematske cjeline, odnosno historijski i urbani razvoj Sarajeva te BiH kroz različite vremenske periode. Cilj nam je da ovu izložbu približimo studentima i učenicima koje interesuje historija Sarajeva, jer ove karte su jedinstvene i omogućavaju iščitavanje cijele historije i razvoj grada. Osim kartografskog prikaza na kartama se vidi i godina nastanka, materijal na kojem su rađene, način i tehnike koje su korištene, što je dosta interesantno s obzirom da su neki primjerci rađeni prije 100 i više godina", ističe Zaimović.

Karte koje su izložene datiraju iz 50-ih i 60-ih godina 19. stoljeća, a posjetici izložbu mogu posjetiti narednih sedam do deset dana. Ulaz je besplatan.