{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spomenici kulture u JU Biblioteka Sarajeva

17.6.2012. u 20:29
0
3
Spomenici kulture u JU Biblioteka Sarajeva
0
Spomenici kulture u JU Biblioteka Sarajeva
Povodom "Dana otvorenih vrata", izuzetno uspješnog projekta kojeg je organizirala JU Biblioteka Sarajeva 30. i 31. maja ove godine, u petak 15. juna zatvorena je izložba "Saraj Bosna", jedan od pratećih projekata navedenog događaja.
Podatak da je Biblioteka Sarajeva tokom navedena dva dana dobila novih 8.575 članova, te da su izložbu "Saraj Bosna" posjetili mnogobrojni učenici, studenti i građani glavnog grada, dovoljno govori o uspješnosti navedenog projekta.

Autorica izložbe, voditeljica zavičajne zbirke Biblioteke Sarajeva Alma Sarajlić, rekla je kako je ovo bila jedinstvena prilika za građane Sarajeva i sve posjetitelje da dobiju uvid u inače za javnost potpuno zatvorenu zbirku.

“Pristup građi specijalnih zbirki je potpuno ograničen i ovo je bila jedinstvena prilika da građani vide ono što se ne može vidjeti svaki dan. Ovom izložbom imali smo namjeru pokazati ono što čuvamo u specijalnoj zbirci zavičajne zbirke. Tu se radi uglavnom o spomenicima kulture, odnosno o građi koja je publicirana do 1945. Jedan dio izložbe čine i karte koje imaju dva dijela, prvi koji govori o BiH i drugi koji govori o Sarajevu”, naglasila je Sarajlić.

Također, posjetitelji su imali priliku vidjeti i fotografije Sarajeva iz 1860., fotografije Sebilja Mehmed-paše Kukavice, te jedine sačuvane Sebilj-kurne u dvorištu Careve džamije koja je napravljena od stećka. U sklopu izložbe prezentirane su i rijetke knjige koje su vezane uz sve značajnije sarajevske škole i nastavnike, uključujući i prvu čitanku za osnovne škole, te kalendare koji su izdavali kulturna društva poput Napretka, La Benevolencije i drugih.

Sarajlić je također dodala da JU Biblioteka Sarajeva u budućnosti planira realizirati i dodatne izložbe specijalnih zbirki koje će za cilj imati prezentirati javnosti građu koja inače nije dostupna javnosti, a koja sasvim sigurno sadrži neprocjenjivu književnu i historijsku vrijednost Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz JU Biblioteka Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: