Vijećnica u boji duge
603

Karić šuti na pozive da pruži podršku Povorci ponosa, pitaju je: Influenserka dobija odgovor, a mi ne?

S. Š.
Odbor Bh. povorke ponosa nezadovoljan odnosom Gradske uprave prema njima (Foto: Klix.ba)
Odbor Bh. povorke ponosa nezadovoljan odnosom Gradske uprave prema njima (Foto: Klix.ba)
U Sarajevu se sutra održava četvrta Bh. povorka ponosa, a kako to obično i biva, ovaj događaj sa sobom potegne i dodatne probleme i prepreke sa kojima se suočavaju u Organizacionom odboru Bh. povorke ponosa.
Naime, novinari redakcije Detektor.ba pozabavili su se problemom u kojem se i ove godine našao Organizacioni odbor Bh. povorke ponose, a to je da od Gradskih vlasti Grada Sarajeva nisu uspjeli dobiti odgovor na upit da Vijećnica bude osvjetljena duginim bojama.

Prema pisanju Detektora, ove godine nije prvi put da Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa od sarajevskih gradskih vlasti traži da zgrada Vijećnice bude osvijetljena duginim bojama na dan održavanja šetnje.

Smatraju da bi to bio vid simbolične solidarnosti s borbom za prava LGBTIQ+ osoba u Bosni i Hercegovine, međutim iz Gradske uprave Sarajeva dobijaju samo muk.

Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, u razgovoru za Detektor je rekao kako su se u cilju postavljanja simbola LGBTIQ+ zajednice na Vijećnici obratili dvjema institucijama – Gradskoj upravi i Javnom preduzeću "Sarajevo".

"Dobili smo odgovor od predstavnika JP-a ‘Sarajevo’ kako oni nisu nadležni. Gradsku upravu smo adresirali, a prošli petak smo poslali i urgenciju na zahtjev kao dopunu. Mi još uvijek nismo dobili povratnu informaciju i to postaje svojevrsni obrazac", kazao je Halilčević, koji je dodao da se to uklapa u dosadašnji set vrijednosti i način tretiranja LGBT pitanja od strane Socijaldemokratske partije (SDP).

Međutim, od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, kao ni od Gradske uprave, nisu odgovorili na upit koji je Detektor poslao, a koji je sadržao upit o odobrenju za postavljanje zastave u duginim bojama na Vijećnicu.

Novinarka Detektora Azra Husarić putem svog Instagram profila prokomentarisala je ovakvo postupanje, odnosno nepostupanje Gradske uprave Sarajeva, pitajući se kako gradonačelnica Karić može odgovoriti na pitanja influensera, a ignorisati zvanične upite Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

"Zašto ste, gradonačelnice, influenserici koja se žali na boju fasade neke zgrade dostupniji nego medijima i LGBT zajednici? Je li duga problem?", pita se Husarić putem svog Instagram story-ja.

U sljedećoj objavi podsjetila je na odgovor gradonačelnice Karić Erni Saljević o novim bojama fasade zgarda u Titovoj ulici u Sarajevu gdje je Karić odgovorila "kako bi voljela da je šarenije".

"Ovo je odgovor kojeg je dobila Erna Saljević nakon samo nekoliko minuta od označavanja gradonačelnice zbog boje fasade na zgradi u Sarajevu. Mi ga nismo dobili nikada", napisala je Husarić.

Četvrta Bh. povorka ponosa održat će se sutra u Sarajevu, Okupljanje počinje od 16 od 18 sati, učesnici će se kretati ulicama Zmaja od Bosne, Hiseta, Obala Kulina bana te Kulovića. Povorka će se okončati na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta.