{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Kardinal Puljić: Izabrali smo srdačnog i bliskog papu

22.3.2013. u 13:33
5
0
Kardinal Puljić: Izabrali smo srdačnog i bliskog papu
5
Kardinal Vinko Puljić je danas na konferenciji za medije u Sarajevu govorio o svome sudjelovanju na konklavama u Vatikanu pri izboru novoga pape Franje.
Kardinal Vinko Puljić sa fotografijom pape Franje (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kardinal Vinko Puljić sa fotografijom pape Franje (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Puljić je prepričao događaje u kojima je sudjelovao od početka marta u Vatikanu, a koji su bili usmjereni ka izboru novog pape.

"Najprije smo svi bili zaokupljeni gestom pape Benedikta XVI koji je odstupio, a onda smo bili zahvalni Bogu što nas je predvodio u proteklih osam godina. On je ostavio veliki trag za sobom prvenstveno na teološkom nivou jer su njegovi tekstovi bili izuzetno čitani. A onda sam dobio poziv za početak kongregacija (sastanci kardinala) u Vatikanu 4. marta koji prethode konklavama i konačnom izboru pape, te sam dan ranije otputovao u Vatikan", naveo je u početku svoga obraćanja kardinal Puljić.

Kongregacije su trajale sedam dana i održavale su se 9:30-12:30 sati te od 17-19 sati i one su zapravo bile pripreme za konklave. "Cijeli se katolički svijet tih dana ujedinio u svojim molitvama kojih smo mailovima, faxovima i sms porukama dobili na stotine hiljada. Na kongregacijama se govorilo o stanju u kome se nalazi crkva, analizirala se papinska služba Benedikta XVI te ono šta se očekuje od novoga pape. U utorak, 12. marta počele su konklave i 115 kardinala je 'pod ključem' u Domu Svete Marte u medijskoj i izolaciji od vanjskoga svijeta, ali i crkve, razmatralo izbor novoga pape. Papa je izabran narednoga dana u petom glasanju, nakon što je dobio dovoljan broj glasova kardinala", ispričao je Puljić.

Dodao je kako su svi bili oduševljeni kada je novi papa odabrao ime Franjo, a posebno ih je sve zadivio kada je otišao obući papinu odjeću, ali je zadržao vlastiti križ i obične cipele koje je imao na nogama. "I taj nam je gest pokazao da smo izabrali jednostavnog, srdačnog i bliskog papu, koji nas je potom primao i pozdravljao stojeći. Ja mu se nisam trebao predstavljati jer smo se već poznavali. Upoznali smo se 2001. godine u Argentini kada je izabran za kardinala. Tada smo razgovarali o našim ljudima koji žive u Argentini i sada me je pri našem novom susretu prepoznao i kazao da zna da dolazim iz trpeće crkve. Potom smo ga ispratili do lože i tada sam vidio kako je čitav trg u Vatikanu ispunjen ljudima koji su bili oduševljeni i novoga papu su dočekali riječima 'Dobro došao Franjo'. To je značilo da je narod prihvatio novoga papu", rekao je Puljić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

On je također dodao kako je papa odlučan u svome nastojanju da se crkva duhovno obnavlja iznutra. "Sam je papa kazao kako nije važan papa Franjo, već da je Isus Krist taj koji treba biti u središtu crkve. Crkva se mora suočiti sa realnostima koje je okružuju, ali mora biti i trajno obnavljajuća kako bi duhom bila i ostala snažna i vjerodostojna", zaključio je kardinal Puljić.

Kardinal se osvrnuo i na apel koji je odaslan sa jučerašnjeg zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Mostaru svim političarima u BiH i svijetu. "Cilj je bio ukazati na stvarnost kao i istaći da državi ne može biti svejedno da nas, katolika-Hrvata, nema u jednoj polovini države i da niko na to ne reagira. A i ovo što nas ima polako se topi", naveo je Puljić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: