Haški tribunal
0

Karadžiću do daljnjeg ne treba nametnuti branitelj

FENA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Sudsko vijeće Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ocijenilo je da bivši predsjednik Republike srpske Radovan Karadžić, koji se brani sam, aktivno sudjeluje u postupku i ne opstruira proces, te da mu više nije potreban nametnuti branitelj.

Zbog toga je vijeće odvjetnika Richarda Harveyja razriješilo dužnosti Karadžićevog branitelja kojeg mu je odredilo u novembru 2009. jer je bivši čelnik bosanskih Srba odbijao prisustvovati suđenju tvrdeći da nije spreman.

Istom odlukom sudsko vijeće suca O-Gon Kwona imenovalo je Harveyja za rezervnog branitelja (stand-by counsel) u procesu protiv Karadžića, tako da će, kako se navodi u odluci, moći "ući" u postupak kada i ukoliko to vijeće bude smatralo da je potrebno.

U obrazloženju ove odluke navodi se da je Karadžić iznio svoju obranu početkom marta, da je nastavio uredno podnositi dopise i odgovarati na sve podneske u dopise tužiteljstva izuzetno odgovorno i kako vijeće smatra da Harvey više nije potreban da zastupa njegove interese u postupku, prenio je Tanjug.

Harvey će i dalje primati podneske koje šalje ili dobiva Karadžić, moći će pratiti suđenje iz sudnice s jednim od članova svoga tima ukoliko to nađe za shodno, a morat će i biti spreman da se uključi u proces, ispituje svjedoke i zastupa Karadžićeve interese ukoliko se to pokaže neophodnim.

Odlukom ICTY-a na početku suđenja Karadžiću u oktobru prošle godine Harvey je bio postavljen kao branitelj koji će zastupati njegove interese pred sudom ako Karadžić nastavi opstruirati postupak, i bilo mu je ostavljeno četiri mjeseca da se upozna s predmetom.

Dokazni postupak protiv Karadžića počeo je 13. aprila.