{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jelačić: "Pretresno vijeće nije 'otpustilo' Richarda Harveya"

F
19.4.2010. u 19:55
0
11
Jelačić: "Pretresno vijeće nije 'otpustilo' Richarda Harveya"
0
Jelačić: "Pretresno vijeće nije 'otpustilo' Richarda Harveya"
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
U vezi s nekim netačnim izvještajima vezanim za prošlosedmičnu odluku o ulozi Richarda Harveya na suđenju Radovanu Karadžiću, glasnogovornica ICTY-a Nerma Jelačić je u ponedjeljak saopćila da Pretresno vijeće nije “otpustilo” Harveya.
"U odluci izdatoj 15. aprila, Pretresno vijeće je optuženom Karadžiću dodijelilo Harveya kao branioca u pripravnosti, čime je potvrđena usmena odluka donesena u sudnici 13. aprila. U tom svojstvu, Harvey će i dalje učestvovati u suđenju i moći će da interveniše i zastupa interese optuženog u svakom trenutku ukoliko to bude potrebno. Od njega se očekuje da prisustvuje suđenju tokom postupka, da prima primjerke svih sudskih spisa, podnesaka i objelodanjenog materijala i da se aktivno uključi u sve tekuće značajne pripreme predmeta kako bi bio spreman da ispituje svjedoke ili zastupa interese optuženog u svakom trenutku kad god Pretresno vijeće utvrdi da je to potrebno", pojašnjava glasnogovornica ICTY-a u današnjem saopćenju.

Jelačić podsjeća da je Pretresno vijeće 5. novembra 2009. utvrdilo da je Radovan Karadžić u znatnoj mjeri i uporno opstruirao primjereno i ekspeditivno vođenje suđenja odbijajući da prisustvuje suđenju dok ne bude smatrao da je spreman. Kao rezultat toga, Vijeće je uputilo sekretara da imenuje branioca koji će zastupati interese optužnog kad se suđenje nastavi, ukoliko to bude potrebno. Dok se takva odluka ne donese, Vijeće je ponovilo da će optuženi nastaviti zastupati sam sebe. Sekretar je 19. novembra 2009. imenovao Richarda Harveya za branioca da se pripremi da zastupa interese optuženog na suđenju.

"Harvey nije imenovan za advokata odbrane optuženog. Nakon toga i do početka rasprave o dokazima koja je održana 13. aprila 2010., Pretresno vijeće je nastavilo da prati na koji način optuženi učestvuje u svojoj odbrani i dalje se priprema za suđenje. U svjetlu činjenice da je optuženi iznio svoju uvodnu riječ 1. i 2. marta 2010., kako je to od njega zatraženo, te da je nastavio da podnosi zahtjeve i odgovore na zahtjeve optužbe, Vijeće smatra da nije potrebno da u ovom trenutku imenuje Harveya da zastupa interese optuženog na suđenju ili da ukine ili ograniči Karadžićevo pravo na samozastupanje", kaže glasnogovornica ICTY-a Nerma Jelačić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: