{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić traži Krajišnika i Mladića za svjedoke odbrane

F
27.9.2013. u 15:39
0
24
Karadžić traži Krajišnika i Mladića za svjedoke odbrane
0
Karadžić traži Krajišnika i Mladića za svjedoke odbrane
Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP)
Bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske (RS) Momčilo Krajišnik i ratni komandant Vojske RS (VRS) Ratko Mladić na spisku su svjedoka odbrane koji je Radovan Karadžić dostavio Haškom tribunalu.
Karadžiću i Mladiću se u Haškom tribunalu sudi po istoj optužnici koja ih tereti za genocide u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanjem stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje za taoce pripadnika Ujedinjenig nacija (UN).

Krajišnik je 31. augusta ove godine pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji, pošto je izdržao dvije trećine kazne od 20 godina zatvora na koju ga je Tribunal osudio zbog deportacije, prisilnog premještanja i, djelomično, progon nesrba u BiH.

Krajišnikovo svjedočenje najavljeno je za novembar, a Mladićevo za decembar, javio je BIRN Justice Report.

U aprilu ove godine Karadžić je zatražio da Tribunal obaveže Mladića na svjedočenje posebnim nalogom (subpoenom), pošto je Mladić odbio da dobrovoljno svjedoči.

O tom zahtjevu, raspravno vijeće još nije donijelo odluku. Kako je precizirano u tom zahtjevu, odbrana Mladića očekuje da potvrdi da "nikada nije izvjestio Karadžića, usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani, da se streljaju ili da su streljani, kao i da nikada nije bilo Karadžićevog naređenja, planova ili namjere da se zarobljenici pogube".

Na spisku svjedoka Karadžićeve odbrane za decembar su i general VRS Zdravko Tolimir, te pukovnici Ljubiša Beara i Vujadin Popović, koje je Tribunal nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

Haški tribunal je Tolimira i Bearu ranije obavezao da svjedoče na suđenju Karadžiću, ali je Tolimir na tu odluku uložio žalbu.

Apelaciono vijeće suda još nije odlučilo o toj žalbi, a od te odluke zavisi hoće li Tolimir i ostali osuđeni ili optuženi oficiri VRS-a svjedočiti u procesu protiv Karadžića.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno 29. oktobra, po isteku dvomjesečne pauze koje mu je raspravno vijeće odobrilo radi dodatnih priprema za odbranu od optužbe za genocide nad muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: