|

Mladić obavezan da se pojavi kao svjedok odbrane Karadžiću

Mladić obavezan da se pojavi kao svjedok odbrane Karadžiću
0
F
FENA
11.12.2013. u 18:53
27
komentara
0

dijeljenja
Mladić obavezan da se pojavi kao svjedok odbrane Karadžiću Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP)
Haški tribunal prihvatio je zahtjev Radovana Karadžića da se Ratku Mladiću uruči nalog koji će ga obavezati da svjedoči u njegovu korist u januaru, saopćio je u srijedu BIRN - Justice Report.
Sudsko vijeće naložilo je Mladiću da se, uprkos protivljenju njegovih branilaca, u januaru naredne godine pojavi kao svjedok odbrane Radovana Karadžića.

"Mladić se nalazi u jedinstvenoj poziciji da svjedoči o tome kakve je informacije proslijeđivao Karadžiću o mnogim incidentima iz optužnice. Stoga smatramo da postoje osnovi za njegovo pozivanje", izjavio je predsjedavajući sudija O-Gon Kwon.

Karadžić je tražio da Mladić svjedoči u njegovu korist kako bi mogao sudijama prenijeti da “nikada nije postojao plan vojske i policije Republike Srpske o proganjanju nesrpskog stanovništva”.

"Mladić, kao komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), svjedočit će o tome da udruženi zločinački poduhvat iz optužnice nikada nije postojao i da me nikada nije informisao da su zatvorenici iz Srebrenice ubijani", rekao je Karadžić.

Mladić je u maju ove godine odgovorio da mu zdravstveno stanje ne dozvoljava da svjedoči, a i da bi u slučaju da bude primoran bilo prekršeno njegovo pravo da sam sebe ne inkriminira. Sudsko vijeće je odbilo ove primjedbe, istaknuvši da se na Karadžićevom suđenju "ne bave Mladićevom krivicom", prenosi BIRN.

U odvojenim postupcima, Karadžiću se, kao predsjedniku Republike Srpske, i Mladiću, kao komandantu VRS-a, sudi za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, saopćio je u srijedu BIRN - Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...