|

Karadžić: Sukob Mladića i optuženog

Karadžić: Sukob Mladića i optuženog
2
F
FENA
30.1.2013. u 18:18
22
komentara
2

dijeljenja
Karadžić: Sukob Mladića i optuženog Radovan Karadžić
Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, Dragomir Milošević izjavio je da je komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić “htio da dominira” i da “u suštini ne poštuje civilnu vlast”.
Milošević, bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) VRS-a, kojeg je Haški tribunal 2009. proglasio krivim za zločine nad civilima počinjene u Sarajevu, kazao je da je Mladić kriv za sukob civilne i vojne vlasti u Republici Srpskoj (RS) tokom rata, javio je Birn Justice Report.

“Mladić je htio da dominira, da nema nikog iznad sebe i da, u suštini, ne poštuje civilnu vlast”, izjavio je Milošević i dodao da je Karadžić pokušao smijeniti Mladića u avgustu 1995. godine, ali da su svi generali, osim njega, stali na Mladićevu stranu.

Dajući detaljnije objašnjenje, na poziv predsjedavajućeg sudije O-Gon Kwona, Milošević je rekao da je Mladić želio da “iznad sebe nema nikakvu strukturu koja bi mogla da dominira”.

“Ja nikada Mladiću nisam govorio: ‘Generale, vas je Bog poslao da komandujete i vladate.’ Poštovao sam njegova naređenja, ali bez oduševljenja koje je on očekivao”, naveo je svjedok.

Na pitanje sudije Kwona da li sve to znači da Mladić “nije slušao” Karadžića, Milošević je odgovorio da to “ne može konkretno da kaže”.
Karadžić, bivši predsjednik RS-a, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Mladiću se sudi za iste zločine.

Dok ga je ispitivao Karadžić, Milošević je negirao da je njegov korpus ometao isporuke humanitarne pomoći, struje, vode i gasa za stanovništvo Sarajeva. Za sarajevski aerodrom, preko kojeg je dopremana pomoć, tvrdio je da je “funkcionisao bolje nego amsterdamski”.

Tužioci će unakrsno ispitivanje Miloševića započeti u ponedjeljak, 3. februara.

U međuvremenu, Karadžić je pred sudije izveo svjedoka Tomislava Hršuma, koji je tokom rata u BiH bio policijski inspektor na Palama. Hršum je posvjedočio da su Bošnjaci na Palama “bili bezbjedni” sve dok u junu 1992. “nisu podnijeli zahtjev da napuste Pale”, koji su vlasti usvojile.

Svjedok je negirao da je oko 400 Bošnjaka koji su iz Bratunca u to vrijeme dovedeni na Pale bilo na bilo koji način zlostavljano.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tieger, Hršum je opovrgavao da su Bošnjaci bili podvrgnuti ikakvom pritisku da odu, tvrdeći da su otišli “dobrovoljno”. Isti odgovor, svjedok je dao i na sugestiju tužilaca da su iz policijske stanice Bošnjaci prisilno uklonjeni i razoružani.

Nakon što mu je Tieger predočio da su mnogi od 400 Bošnjaka iz Bratunca bili “vidljivo pretučeni”, Hršum je odgovorio da može garantovati da nisu zlostavljali dok su bili na Palama.

Izvođenje dokaza Odbrane, Karadžić će nastaviti u četvrtak, 31. januara.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...