Ogorčene žrtve
5

"Karadžić ponižava i sud i žrtve, a od suđenja pravi teatar"

Piše: M. Beker
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Izjave bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića tokom odbrane na jučerašnjem suđenju u Haškom tribunalu, u kojima je rekao kako bi trebao biti nagrađen za svoja djela, jer je on mirotvorac i nije želio da dođe do rata, izazvale su burne reakcije preživjelih žrtava.

Majke Srebrenice, logoraši, žene koje su prežvijele mučenja i roditelji djece ubijene u opkoljenom Sarajevu kazali su kako ovakvo Karadžićevo ponašanje vrijeđa žrtve i nanosi im bol.

"To su nebuloze, to može samo on, jer to njemu priliči. On, kao i neki drugi, pokušava od suda napraviti teatar, da ponizi sud i žrtve. Nema dileme kada su u pitanju žrtve, odnosno djeca koja su ubijana u opkoljenom Sarajevu kontinuirano, ciljano i planski, da je on to znao, a ne kao što je govorio da ne zna. To je bila njihova strategija - ubiti što više djece u ovom gradu", rekao je za Klix.ba Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95.

Svoje razočarenje nije krila ni Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata", koja je rekla da ovaj haški optuženik kontinuirano pokušava skrenuti pažnju sa žrtava na sebe.

"On se ponaša kao što se ponašao tokom pripreme agresije i genocida u BiH kada je rekao 'Nestat će muslimana'. Znamo šta je radio mirotvorac - napravio je genocidnu tvorevinu RS u kojoj je istrijebio Bošnjake. U mom Višegradu žive samo tri Bošnjaka povratnika. Znamo za masovna ubistva žena. U Foči ih je ubijeno 585, a 542 u Višegradu. On je najveći balkanski kasapin nakon Drugog svjetskog rata koji kaže da se ne kaje što je počinio genocid, što je proveo agresiju. Monstrum koji sam sebe hvali. Znajući šta smo sve preživjeli, ubijanja, silovanja, logore, živa spaljivanja, čovjek ostane bez riječi i zapita se da li smo to sve sanjali", rekla je Hasečić za naš portal.

Na Karadžićeve izjave kako nije znao sve pojedinosti o dešavanjima u BiH tokom rata, kao ni za ubistva i logore, Hasečić je rekla kako je 1994. godine Karadžić bio na otvaranju spomenika Ivi Andriću u Višegradu te je morao znati za logore koji su se nalazili na tom području i u kojima je ubijeno stotine muškaraca.

"Žrtve to boli. Međunarodna zajednica ga nije spriječila, a mogla je. Samo da su ispalili nekoliko granata 1992. godine, kao što su 1995., sve bi bilo drugačije", rekla je ogorčeno Hasečić i dodala kako smatra da je politika upetljana u sva dešavanja, pa i u Karadžićevo suđenje.

"Da postoji sud koji podržava žrtve, kao što se Haški tribunal predstavlja, ne bi bila dozvoljena ovakva komedija", kazala je Hasečić.

Isto misli i Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Srebreničke majke, koja već 11 godina živi kao povratnica u Srebrenici.

"Samo mogu reći da je Karadžić već nagrađen. Nagrađena je Srbija koja je oslobođena optužbi za agresiju na BiH, a mi znamo da su oni učestvovali u ubistvima i genocidu. On ne treba tražiti više nagrada. Treba se zahvaliti Carli del Ponte, koja je oslobodila Srbe i nagradila ih Republikom Srpskom, koja je izgrađena na krvi. Karadžić je nagrađen jer je Brammertz sastavio takvu tužbu da ga je oslobodio zločina u sedam bh. općina. Treba da se zabrine cijela planeta jer je on to sve rekao u Tribunalu, gdje treba vladati pravda", kazala je Mehmedović.

Poručila je kako se žrtve sve do svoje smrti neće prestati boriti za pravdu te da će tražiti da se sudi svima koji su štitili Radovana Karadžića, bez obzira na to da li je ta osoba na visokoj funkciji ili zaštićena.

"Ovo se može desiti samo Bošnjacima u BiH. Više se kažnjavaju saobraćajne nesreće u svijetu nego genocid u Srebrenici. Šta da očekujemo od djece koja nisu vidjela ratna dešavanja, a gledaju ovo suđenje? Hoće li sutra i ona krenuti u krvave pohode jer misle da je to, zbog Karadžićevih istupa, uredu?!", rekla je Mehmedvoić.

Žrtve su održale sastanak s haškim tužiocem Sergeom Brammertzom te su tražile od njega da učini sve kako bi se ovakvo Karadžićevo ponašanje spriječilo.

"Brammertz nam je rekao da te priče ne mogu utjecati na ishod suđenja i da će on biti osuđen. Ali to je anglosaksonsko suđenje, gdje se mora dokazivati topla voda. Pored toliko grobnica, poginulih, ruševina i izbjeglica, mi moramo dokazivati šta se ovdje desilo", rekao je Šaćir Srebrenica, predsjednik Saveza logoraša BiH.