Haški tribunal
0

Karadžić optužio svjedoka za pristranost

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Posljednjeg, četvrtog dana unakrsnog ispitivanja Colma Doylea, bivšeg šefa Posmatračke misije Evropske zajednice, pred Haškim sudom (ICTY) Radovan Karadžić je u petak i ovog svjedoka optužio za pristranost.

Karadžić je kazao da svjedok “prekovremeno radi za Tužilaštvo”, jer u svojim odgovorima daje šira objašnjenja od traženih “kako Srbi ne bi ispali bolji”.

“Gospodine pukovniče, pristrani ste, i to se vidi sa Mjeseca”, kazao je Karadžić, bivši predsjednik Republike srpske, koji je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Optuženi je još jednom ponovio ono što je rekao drugog dana ispitivanja ovog svjedoka, u srijedu, da je misija Evropske zajednice prilično ignorirala Srbe i izbjegavala se fotografirati s njima, te je to bio razlog da se sumnja u njihovu objektivnost.

“U periodu u kojem sam bio na čelu Posmatračke misije nijednom mi nije skrenuta pažnja na to. Iznenađen sam da to spominjete. Posmatračku misiju su prihvatile sve strane”, kazao je Doyle.

Karadžić je u sudnici čitao dijelove iz Doyleovog dnevnika u kojem su evidentirani njegovi sastanci sa bosanskohercegovačkim predstavnicima vlasti tokom rata.

“Nema nigdje bosanskih Srba. Gledajte, pola mjeseca vi nikakve veze s bosanskim Srbima nemate. (...) Ako ja nisam u pravu, da li je u pravu vaš dnevnik?” - pitao je svjedoka optuženik.

Doyle je ove tvrdnje negirao, kazavši da je bio na raspolaganju “svim stranama u Bosni”, te da nikada nije odbio da se sastane s bilo kime. Također je dodao da ovakve optužbe smatra uvredom.

U daljnjem svjedočenju Doyle je odbio da se složi s Karadžićevom tvrdnjom da je on do 12. maja 1992. godine bio “samo politički lider bosanskih Srba”, te da je tek nakon toga izabran za predsjednika RS-a, a samim tim i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga.

“Nemam nikakve sumnje da ste vi imali utjecaja na naoružane ljude iznad Sarajeva. Vi ste imali utjecaja na akcije naoružanih bosanskih Srba. (...) Nemam dokaza o načinu na koji ste to radili, ali pretpostavljam da ste imali ljude za to”, kazao je Doyle.

“Ja bih vas zamolio da se suzdržite od pretpostavki, poslije ovog procesa sjest ćemo uz vino pa ćemo pretpostavljati”, odgovorio je Karadžić.

Optuženi je svjedoka ispitivao i o njegovim saznanjima o etničkom čišćenju u Foči. Doyle je rekao da je od pripadnika Posmatračke misije saznao da su pokušali otići tamo, ali ih je Jugoslavenska narodna armija (JNA) zaustavila i rekla da im ne može garantirati sigurnost.

Karadžić je citirao izvještaj u kojem general Fikret Muslimović 1993. godine izvještava zapovjedništvo Armije BiH (ABiH) o stanju u Foči otprije rata pa do tada. U izvještaju se navodi da tokom 1991. godine, zbog složene političke situacije i loših odnosa, “cvjeta šverc oružjem”.

“Muslimanski narod, u strahu od četničke opasnosti, daje i posljednju paru za nabavku oružja”, pročitao je Karadžić, a svjedok je kazao da o tome nije imao nikakvih saznanja.

“Sukob je izbio jer je SDA (Stranka demokratske akcije, op. a.) imala 5.200 pušaka i jedinice, a srpska strana je čekala da ih JNA zaštiti. Da li vam je jasno da je JNA zakasnila u Foču? Vidite zašto nije mogla da garantuje sigurnost. Radi ovih 5.200 pušaka nije bila sigurna da može da garantuje sigurnost sebi, a kamoli međunarodnoj delegaciji”, dodao je Karadžić.

Suđenje se nastavlja 31. maja 2010. godine, prenio je Justice Report.