Haški sud
0

Karadžić zbrkan i zbunjen ispitivao Van Lyndena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću svjedok Aernout Van Lynden ponovio je u petak da prema njegovim saznanjima Vojna bolnica u Sarajevu nije služila za napade bosanskih snaga na srpsku vojsku.

"U toku čitavog našeg boravka tamo nijednom nisam vidio vojsku, osim ako nisu dovoženi kao ranjenici. Koliko mi je poznato, to mjesto nije korišteno za otvaranje snajperske vatre - bar dok sam ja tamo bio", kazao je novinar britanskog Sky Newsa, koji je u proljeće i ljeto 1992. godine boravio u Vojnoj bolnici u Sarajevu.

Tužilaštvo u Haagu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike srpske, stavlja na teret da je od aprila 1992. do novembra 1995. godine učestvovao u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, s ciljem širenja terora.

Svjedočenje Aernouta Van Lyndena počelo je na ročištu 19. maja, a tokom unakrsnog ispitivanja optuženi je govorio o linijama razgraničenja u gradu, tvrdeći da su strani novinari bili smješteni u hotelu Holiday Inn.

Svjedok je rekao da mu nije poznato da li su strani novinari bili u tom hotelu, ali da je ta ulica bila najčešće izložena snajperskoj paljbi.

"Da li mislite da smo mi toliko glupi da stalno sebi stavljamo prst u oko i pucamo u petu, da forsiramo jedan obrazac pred nosom svih tih novinara na tom komadiću ulice?", pitao je Karadžić svjedoka, ali Van Lynden to nije želio komentirati.

Karadžić je istakao da će mu za ispitivanje Van Lyndena trebati još "dva-tri sata", ali je svjedok morao otići sa ovog ročišta, te će naknadno biti ispitan.

Svjedok je prokomentirao način unakrsnog ispitivanja kazavši da nikada nije bio ispitivan na tako "zbrkan i zbunjen način".

Na ovom ročištu počelo je ispitivanje svjedoka Colma Doylea, koji je od oktobra 1991. do marta 1992. godine bio šef Posmatračke misije Evropske zajednice u Sarajevu.

Tokom ispitivanja Tužilaštvo je svjedoku citiralo neke od izvještaja Posmatračke misije, u kojima se navodi da grad Sarajevo „trpi teško granatiranje i snajpersko djelovanje“, a Doyle je kazao da je i sam bio svjedok toga. Prema njegovim riječima, osim ratnih djelovanja, stanovnici Sarajeva su živjeli u teškim uvjetima.

"Kako je u toku bio sukob, u gradu nije bilo hrane, i to je vrijedilo i za neke lokacije u srpskom području, naprimjer Ilidži. To je nešto što je trpjelo sve stanovništvo u gradu Sarajevu", dodao je Doyle.

Svjedok je još kazao da je ono što se dešavalo početkom rata bio „usklađeni napor Srba da se stvore etnički čiste regije“.

U sudnici je emitiran i dio snimka sjednice skupštine bosanskih Srba iz oktobra 1992. godine na kojoj Karadžić govori kako "pas i mačka mogu da budu u jednoj kutiji samo pod jednim uslovom - da izgube svoja prirodna svojstva i ne budu ni pas ni mačka".

"Mislim da je većinom ono što su bosanski Srbi govorili bilo to da oni prosto ne mogu da žive s muslimanima. Ne mogu da se sjetim da je neko od njih rekao da su oni neprijatelji, ali nije bilo nikakve sumnje da oni nisu htjeli da žive na istom mjestu s njima. To je nešto na šta su se oni stalno vraćali", kazao je Doyle.

Optuženi je tokom unakrsnog ispitivanja kazao da njegova pozicija nije bila da Srbi ne mogu da žive s muslimanima, već ne mogu da žive "pod muslimanima".

Ispitivanje ovog svjedoka nastavit će se u srijedu 26. maja, prenio je Justice Report.