Svjedok na suđenju Karadžiću
0

"Srpske snage su terorisale civilno stanovništvo Sarajeva"

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Zaštićeni svjedok Tužilaštva u Haagu na suđenju Radovanu Karadžiću, kazao je da su tokom rata u BiH srpske snage u blizini Sarajeva pucale po civilima, te granatirali grad, a ne vojne objekte.

Svjedok KDZ 185 dao je u ponedjeljak iskaz na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), te kazao da je tokom ratnog perioda boravio u Sarajevu i vidio "neselektivno i nasumično granatiranje i snajpersko djelovanje srpskih snaga po civilima".

  • Mislim da je granatiranje i snajpersko djelovanje imalo za primarni cilj terorisanje civilnog stanovništva, jer su srpske snage željele da se stanovništvo preda u pshiloškom smislu i željeli su biti sigurni da se preda strana koja je pod opsadom, pojasnio je zaštićeni svjedok.

Karadžiću se na teret stavlja genocid počinjen u sedam bosanskohercegovačkih općina tokom 1992. i Srebrenici 1995. godine, kao i zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. U optužnici stoji da je Karadžić od aprila 1992. do novembra 1995. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu da se pokrene i provede kampanja snajperskog djelovanja i granatiranja usmjerena protiv civilnog stanovništva Sarajeva, čiji je primarni cilj bio širenje terora.

Svjedok je kazao da je tokom boravka u Sarajevu zapazio dvije vrste artiljerijskog djelovanja vojske bosanskih Srba - prva je bila klasična vojna upotreba artiljerije kao podrška vojnoj akciji, dok je druga bila neselektivno djelovanje u cilju povećanja psihološkog pritiska na stanovništvo i vlasti u BiH.

  • Ja sam bio iznenađen stepenom kontrole koji je vojska bosanskih Srba imala nad granatiranjem i snajperskim djelovanjem. Čim bi se napravio neki sporazum o prekidu vatre, odmah bi svo djelovanje stajalo, to je dokazalo veliki stepen hijerarhije, dodao je zaštićeni svjedok.

Svjedok je istakao i da mu je poznato da su u okolini Sarajeva bile smještene snage Sarajevsko-romanijskog korupsa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), pod komandom Stanislava Galića, kojeg je opisao kao "vojnog profesionalca, s odličnom komandom nad svojim jedinicama“. Galić, nekadašnji komandant SRK VRS-a osuđen je u ICTY-u 2006. godine na kaznu doživotnog zatvora, zbog učešća u djelima nasilja čiji je prevashodni cilj širenje terora među civilnim stanovništvom u Sarajevu. U optužnici protiv Radovana Karadžića, nekadašnjeg vrhovnog komandanta oružanih snaga Republike Srpske, Galić se spominje kao jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata.

Nastavak unakrsnog ispitivanja zaštićenog svjedoka KDZ 185 zakazan je za utorak, 29. juna, javio je BIRN-Justice Report.