{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić od UNHCR-a traži dokumente o švercu oružja u BiH

S
23.5.2011. u 19:57
0
11
Karadžić od UNHCR-a traži dokumente o švercu oružja u BiH
0
Karadžić od UNHCR-a traži dokumente o švercu oružja u BiH
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR) dokumente koji se odnose na transport naoružanja i municije u BiH od maja 1992. do oktobra 1995. godine u kojima je, kako je naveo, ova organizacija "namjerno ili nenamjerno" učestvovala, saopšteno je večeras iz Haškog tribunala.
U pismu visokom komesaru Antoniju Guterešu, Karadžić je zatražio kopije svih bilješki ili izveštaja sa sastanaka koje su tokom rata u BiH sa njim imali predstavnici UNHCR-a u vezi sa slobodom kretanja humanitarne pomoći ili stanovništva.

Karadžić je u pismu objasnio da je on optužen za "negiranje slobode kretanja humanitarne pomoći kao dio udruženog zločinačkog poduhvata", te da bi dokumenti koji potvrđuju da je on "mnogo puta doprinio kretanju konvoja UNHCR-a pomogli njegovoj odbrani da pokaže da takav udruženi zločinački poduhvat nije postojao", a da je on lično "djelovao na unapređenju slobode kretanja humanitarne pomoći".

On je naveo da mu je traženi materijal važan i zbog optužbi za prisilno premještanje muslimanskog i hrvatskog stanovništva. Karadžić ističe da bi bilješke i zapisnici sa njegovih sastanaka i kontakata sa UNHCR-om pokazali da su "muslimani i Hrvati često zahtijevali da napuste područja na kojima su živjeli", a da se on zalagao za "princip da onima koji žele da ostanu to treba omogućiti uz puno poštivanje njihovih prava".

"Zapisnici o švercu oružja i druge vojne opreme u konvojima UNHCR-a važni su da se pokaže zbog čega je za nas bilo neophodno da zadržimo kontrolu nad takvim konvojima i pregledamo sadržaj i da takvi pregledi nisu bili dio udruženog zločinačkog poduhvata ili rezultat loših namjera", ističe Karadžić u pismu Guterešu.

Suđenje Karadžiću, koje je prekinuto 21. marta, biće nastavljeno 31. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: