{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić: Navodi o pristrasnosti

F
22.7.2011. u 19:11
0
5
Karadžić: Navodi o pristrasnosti
0
Karadžić: Navodi o pristrasnosti
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Vještak Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću izjavio je danas da su srpske snage zauzele niz gradova u istočnoj Bosni u skladu sa strateškim ciljevima koje je optuženi javno proklamirao na početku rata.
Po završetku ispitivanja Reynauda Theunensa, vještaka za vojna pitanja, kojeg je Karadžić okvalificirao kao “pristrasnog i zlonamjernog”, suđenje pred Haškim tribunalom je prekinuto na tri sedmice radi godišnjeg odmora.

U dodatnom ispitivanju Tužilaštvo Tribunala u Haagu je citiralo izjavu optuženog na skupštinskoj sjednici u augustu 1995. godine, kada je rekao da su Srbi uzeli mjesta gdje su činili samo 30 posto stanovništva, ali da ne mogu da daju gradove gdje ih je bilo 70 posto.

“Sjetite se koliko nas je bilo u Bratuncu, Višegradu, Rogatici, Srebrenici... To su bila strateška mjesta i morali smo ih uzeti”, naveo je Karadžić u izjavi koja je uvrštena u dokaze.

Vještak je naveo da ta izjava pokazuje ostvarivanje strateških ciljeva o uklanjanju Drine kao “tvrde” granice, kao i o razdvajanju srpskog od drugih naroda.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zaključak Theunensa da je šest strateških ciljeva provođeno vojnim sredstvima, Karadžić je cijelo vrijeme unakrsnog ispitivanja nastojao da ospori, tvrdeći da su ciljevi bili osnova za mirovne pregovore, a da su vojne aktivnosti provođene radi zaštite naroda i teritorije, javio je BIRN.

Optuženi je vještaku predočio sporazum koji je srpska strana potpisala u Londonu u ljeto 1992., kada je bila “na vrhuncu moći”, a u kojem se obavezala da će stvoriti centre za izbjeglice i vratiti značajan dio teritorija.

“Da li smo u Daytonu vratili teritorije? Samo u Sarajevu smo se odrekli najdragocjenijih područja Vogošće, Ilidže...”, rekao je Karadžić.

Vještak je odgovorio da je tačno da je srpska strana 1992. bila na vrhuncu moći, ali je napomenuo da je vojni vrh RS-a isticao da zauzimanjem teritorija nastoje osigurati jaču pregovaračku poziciju.

“Vi, gospodine, dokazujete da ste pristrani... Trebalo bi mi još mnogo sati za ovu vrstu svjedoka Tužilaštva, ali nadam se da Vijeće ovakvim uopćenim tvrdnjama neće dati preveliku težinu”, rekao je optuženi.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. augusta 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: