Spašavanje sporta u BiH
0

Kaplan: Razmišljamo da otpišemo dugove klubovima

Piše: T. Sekulić
Salmir Kaplan
Salmir Kaplan
Brojnim bosanskohercegovačkim sportskim klubovima blokirani su računi zbog velikih dugovanja prema Poreskoj upravi Federacije BiH. Novca da plate milionska dugovanja nemaju, ali rješenje se nazire. Vlada FBiH razmišlja o otpisivanju dugova klubovima, potvrdio je za Sarajevo-x.com Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta FBiH.

Gotovo svi sportski klubovi u FBiH nalaze se u veoma teškoj materijalnoj situaciji. Poreskoj upravi FBiH duguju milione maraka, a novca nemaju ni da plate tekuće obaveze.

Zbog dugova klubovi pred zatvaranjem

Upravo je to razlog što nadležni u Vladi FBiH ozbiljno razmišljaju o otpisivanju dugova sportskim klubovima.

"Sasvim je nerealno očekivati da, naprimjer, KK Bosna Asa BH Telecom ili NK Čelik plate milionska dugovanja. Vlada Federacije najozbijnije razmišlja da otpiše ili reprogramira nagomilani dug i tako deblokira račune klubova i omogući im da normalno funkcioniraju. S druge strane, time bi se osigurao i prihod državi jer bi se klubovima stavilo do znanja da od momenta deblokiranja računa imaju obavezu izmirivati svaku marku na ime tekućih obaveza prema državi i da će kontrola plaćanja poreza, kao i sankcioniranje neplaćanja biti rigorozni", kazao je ministar Kaplan za Sarajevo-x.com.

Istakao je da će se još raspravljati o tome da li će doći do reprogramiranja ili otpisivanja cjelokupnog duga.

"To su već viđena rješenja u Evropi", naglasio je ministar kulture i sporta u FBiH.

KK Bosna u teškoj situaciji

U posebno teškoj situaciji trenutno se nalazi košarkaški klub Bosna. Ukupan dug tog kluba iznosi blizu devet miliona KM. Novoizabrani Upravni odobor kluba u maju je predstavio sanacioni plan, ali bez pomoći Vlade FBiH najtrofejniji bh. košarkaški kolektiv neće se uspjeti spasiti.

"Ovih dana aktuelna je priča o KK Bosni. Svi nastojimo pomoći ali je situacija više nego teška. Kada bi se sutra otpisao cjelokupni dug i kada bi Poreska uprava FBiH deblokirala račun KK Bosne problem ne bi bio riješen, jer je njihov račun blokirala i FIBA. Dakle, konačno rješavanje problema ne zavisi samo od domaćih faktora. KK Bosna je u ovu situaciju došla zbog nedomaćinskog gazdovanja u klubu u ranijem periodu, ali sada se najprije trebamo skoncentrisati na pronalaženje kvalitetnog rješenja za opstanak kluba", naglasio je Kaplan.

Ministar je istakao da se problem dugovanja i blokiranih računa mora što prije riješiti kako se bh. klubovi ne bi našli pred zatvaranjem. Dodao je da na tom putu Vlada FBiH očekuje podršku javnosti.