Dug kluba skoro devet miliona KM
0

FOTO / Čengić predstavio sanacioni plan KK Bosna

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Novoizabrani Upravni odbor (UO) Košarkaškog kluba Bosna u prvom obraćanju medijima nakon preuzimanja dužnosti, sredinom maja ove godine, predstavio je plan aktivnosti u pokušaju spašavanja najtrofejnijeg bh. košarkaškog kolektiva, koji je prošlu sezonu okonačao u haotičnom stanju.
Safudin Čengić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Safudin Čengić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predsjednik UO Safudin Čengić na pres-konferenciji je istakao da je revizorska kuća konstatovala stvarni dug kluba u iznosu 8,953 miliona KM, a ne 6,6 miliona kako se prvobitno špekuliralo.

"Na bazi ovog izvještaja UO je sačinio okvirni sanacioni program. Očekujemo da Vlada Federacije BiH donese zakonske akte, kojim će se regulisati pitanje dugova sportskih kolektiva", kazao je Čangić.

Drugi segment sanacije za ostanak kluba odnosi se na obaveze prema bankama, igračima, trenerima i dobavljačima, koji su izrazli spremnost prolongiranja naplate svojih potraživanja.

"Obzirom da članovi UO nemaju iskustva u rješavanju ovako velikih problema odlučeno je da potpredsjednik UO Mladen Pandurević i direktor kluba Admir Bukva posjete klubove Olimpiju, Cibonu i Zadar, koji se nalaze u identičnoj situaciji kao Bosna", rekao je Čengić.

Jedan od uvjeta za izlazak iz krize Čengić vidi u zadržavanju postojećih sponzora i pronalazak novih. U tom smislu u KK Bosni očekuje da će Vlada FBiH dati saglasnost najvećem sponzoru - BH Telecomu da potpiše novi ugovor, koji je na čekanju od marta ove godine.

Planirani budžet kluba za 2011. godinu iznosi 1,1 milona KM, od čega je 500.000 planirano za stručni štab i igrački kadar, 300.000 za trenažni program i takmičenja, 50.000 za rad omladinskog pogona i 250.000 za povrat dijela dugova.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Okosnicu tima u narednoj sezoni će činiti mladi igrači od 19 do 22 godine iz KK Bosna i BiH, a nakon obavljenih razgovora očkuju se potpisi ugovora sa većim brojem igrača. Na spisku se nalaze: Rahimić, Guzonić, Milošević, Buza Sladoje, Demić, Čamdžić, Ivić, Hot, Hodžić, Vuković, Rašidović, Damjanović, Batinić, Zimić i Šeta.

Glavni kandidat za novog šefa Stručnog štaba je Sabit Hadžić, selektor reprezentacije BiH.

Okupljanje ekipe za narednu sezonu planirano je 15. augusta. U prvoj fazi košarkaši Bosne će se od 23. augusta pripremati na Bjelašnici.

Zacrtani takmičarski cilj KK Bosna u narednoj sezoni bit će osvajanje jednog od prva četiri mjesta Ligi 6 i Kupu BiH.

Na kraju izlaganja Čengić je naglasio, da će ukoliko izostane podrška Grada, Kantona i Federacije BiH, Uprava KK Bosne odstupiti i stvoriti prostor drugim ljudima.