Zavrešno 9 predmeta ratnih zločina
0

Kantonalni sud u Bihaću među najučinkovitijim u BiH

FENA
Kantonalni sud u Bihaću prošle godine je završio devet predmeta ratnih zločina, što ga svrstava među najučinkovitije sudove u Bosni i Hercegovini, rečeno je na pres-konferenciji održanoj u Bihaću.

"U krivičnim predmetima ratnih zločina većina optuženih je bila, a i sada je nedostupna organima gonjenja, zbog čega je ovaj sud kao ostatak iz 2010. godine imao četiri predmeta.

U toku 2011. godine zaprimljeno je još šest predmeta o ratnim zločinima pa je u radu bilo ukupno deset predmeta", kazala je Edina Arnautović, predsjednica Suda.

Devet je okončano uz poštivanje svih zakonskih rokova, naglasila je.

Prema njenim riječima, Kantonalni sud nema potrebne uvjete za rad, nedostaju mu odgovarajuća sala, prostorija za podršku svjedocima, ured za sudije.

"Izvršna vlast pokazala je interes za ovaj problem i s usvajanjem kantonalnog budžeta jasno je u kom pravcu će ići njegovo rješavanje - adaptacijom i rekonstrukcijom sadašnje zgrade u kojoj je smješten sud ili, što se čini puno vjerovatnije, izgradnjom nove zgrade Kantonalnog suda", rekla je Arnautović.

"Uz konstataciju da je u protekle dvije godine evidentiran trend smanjivanja broja neriješenih predmeta te s obzirom na kvantitet i kvalitet rada, koji je zadržan na zadovoljavajućem nivou, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima", dodala je Arnautović, prenosi BIRN - Justice Report.