BiH
0

Sud BiH 175 predmeta za ratne zločine prenio na niže sudove

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Radi implementacije Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina Sud Bosne i Hercegovine je od usvajanja Strategije 2008. godine na niže sudove prenio 175 predmeta od ukupno analiziranih 735 predmeta ratnih zločina koji se u bh. sudovima vode.

Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso prezentirala je danas ispunjenje obaveza Suda BiH iz Državne strategije u vezi s ocjenom složenosti i prijenosom vođenja postupaka s državnog na entitetsko pravosuđe, naglašavajući da najsloženiji predmeti ostaju u Sudu BiH.

Kreso je govoreći o Strategiji naglasila da je u njoj precizirano da je potrebno procesuirati najsloženije i najprioritetnije ratne zločine u roku od sedam godina, a sve ostale u roku od 15 godina od usvajanja Strategije, dok su za ispunjenje ovog cilja odgovorne sve sudske institucije nadležne za procesuiranje ratnih zločina.

Kada su u pitanju istrage o ratnim zločinima u svim sudovima u BiH nalazi se 1.265 predmeta ratnih zločina, od toga je 705 na državnom nivou, a 520 u ostalim tužilaštvima BiH.

Da bi se utvrdila složenost određenog predmeta formirano je Fiksno vijeće Suda BiH koji čine sudije Ljubomir Kitić, Željka Marenić i Minka Kreho radi efikasnijeg rada sudova te da ne bi važni predmeti išli od vijeća do vijeća, kazala je Kreso.

Sudovi u BiH bili su dužni da od usvajanja Strategije Sudu BiH u roku od 15 dana dostave sve predmete istrage i predmeta koji su u toku radi ocjene složenosti, ali je taj posao završen tek nakon tri godine, da bi Fiksno vijeće u roku od dva mjeseca pregledalo 735 predmeta.

Sudija Kitić naglasio je da su kriteriji prema kojima se ocjenjuje složenost nekog predmeta utvrđeni Strategijom i Zakonom o krivičnom postupku BiH te dodao da u pravilu zločini za genocid i protiv čovječnosti ostaju u nadležnosti Suda BiH, dok se u slučajevima zločina protiv stanovništva i zarobljenika nadležnost prenosi na niže sudove dvaju entiteta i Brčko Distrikta.

"Složenost predmeta cijeni se na osnovu triju kriterija, a to su težina krivičnog djela, svojstva i uloga izvršioca krivičnog djela kojima se na teret stavlja komandna odgovornost i treći kriterij je ostale okolnosti kao što su zaštita žrtve i svjedoka, posljedice zločina na lokalnu zajednicu itd.", pojašnjava Kitić.

Sutkinja Kreho precizirala je da je od 2006. do februara 2012. godine na sudove u Federaciji BiH preneseno 117 predmeta, a 54 na sudove u Republici Srpskoj i dva na sud u Brčko Distriktu.

Najviše predmeta, njih 40, u FBiH preneseno je na Kantonalni sud u Mostaru, a novinare je zanimalo zašto je najviše predmeta preneseno na taj sud te je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso objasnila da se predmeti prenose na sudove po mjestu izvršenja krivičnog djela.

Sutkinja Marenić govoreći o radu Fiksnog vijeća i ocjeni složenosti pojasnila je da je od 735 predmeta, 588 predmeta ocijenjeno složenim, dok je 147 ocijenjeno manje složenim.

Na kraju je naglašeno da je, prije svega potrebno ojačati kapacitete Tužilaštva BiH, da bi se u potpunosti implementirala Strategija, a posebno kada je u pitanju rok dat za procesuiranje ratnih zločina.