BiH
118

Kantonalna bolnica Zenica u velikim problemima: Pokvareni uređaji, hirurzi operišu naslijepo

Piše: E. M.
Kantonalna bolnica u Zenici (Foto: Klix.ba)
Kantonalna bolnica u Zenici (Foto: Klix.ba)
Pacijenti u Kantonalnoj bolnici Zenica kao i stručno osoblje već duže vremena prolaze kroz težak period kada je u pitanju pružanje zdravstvene zaštite. Na danas održanoj konferenciji za novinare u zeničkoj bolnici izneseni su detalji katastrofalnog stanja gdje se pacijentima ne pruža ni minimalna zdravstvena zaštita.

Česti problemi sa CT uređajima i uređajima za magnetnu rezonancu su postala svakodnevnica u Kantonalnoj bolnici Zenica, a njihova popravka traje mjesecima s obzirom da su dugovanja bolnice ogromna te se teško mogu iznaći sredstva za njihovu popravku.

Predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona dr. Haris Husremović na današnjoj konferenciji za novinare je istakao kako će zbog problema hirurzi svoje poslove obavljati naslijepo.

"U posljednjih nekoliko dana se nalazimo u takvoj situaciji da ni urgentnu pomoć nismo u stanju pružiti našim pacijentima. Pritisak i odgovornost zbog nedostatka lijekova i opreme postaje sve veća, a doktori često izlaze na kraj sa takvim stanjem. Magnetna rezonanca ponovo ne radi, uređaj za CT je proradio ali nema kontrasta za njega, skoro sve ultrasonične sonde su pokvarene, a posljednji gastroskop je također u kvaru. Tako da u slučaju krvarenja gornje probavne cijevi ne možemo otkriti uzrok krvarenja što se moglo do danas rješavati bez operativnog zahvata, a sada ćemo morati upućivati hirurzima koji će naslijepo raditi operacije", istakao je Husremović.

Predsjednika Kantonalnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u KBZ, dr. Indira Hodžić je kazala kako svi trebaju ispunjavati svoje obaveze, a s tim u vezi je pomenula Vladu ZDK koja je dužna finansirati sve investicije, radove i opremu.

Dugovanja Vlade prema Kantonalnoj bolnici Zenica u posljednjih osam godina iznose 25 miliona KM, dok Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK zenički rudnici duguju 65 miliona KM. Dr. Hodžić je još dodala kako bi se naplatom dugovanja riješili problemi u korist i pacijenata i stručnog osoblja bolnice.